South Stream, amenintat de eco-teroristi

de | nov. 12, 2013 | Balcani, Federatia Rusa, Intelligence, Marea Neagra, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Constructia gazoductului South Stream este pusă în pericol de activitatea unor grupuri eco-teroriste, au declarat surse din cadrul DANS (n.r.:principalul serviciu de informaţii al Republicii Bulgaria), citate de agenţia de presă KARADENIZ PRESS.
Serviciul de informatii bulgar, DANS, ingrijorat de amenintarile eco-teroristilor

Serviciul de informatii bulgar, DANS, ingrijorat de amenintarile eco-teroristilor

Constructia gazoductului South Stream este pusă în pericol de activitatea unor grupuri eco-teroriste, au declarat surse din cadrul DANS (n.r.:principalul serviciu de informaţii al Republicii Bulgaria), citate de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, DANS monitorizează contactele dintre cetăţeni bulgari şi grupuri eco-teroriste din afara Bulgariei, care se opun efectelor pe care le va avea construcţia gazoductului South Stream asupra mediului inconjurător. Sursele DANS au mai precizat că serviciul de informaţii a recomandat întărirea securităţii la viitoarele şantiere, precum şi crearea unei forţe specializate în protecţia acestui obiectiv strategic.
La rândul lor, oficiali din cadrul reprezentanţei Gazprom Bulgaria au anunţat recent că sunt în negocieri cu auzorităţile bulgare pentru ca acestea să permită Gazprom angajarea unei companii de securitate privată din Federaţia Rusă, care va asigura, iniţial, protecţia şantierelor, urmând ca, treptat, să asigure paza gazoductului, în colaborare cu autorităţile bulgare. Acestea au mai declarat că firma rusească va angaja şi veterani ai forţelor speciale din armata bulgară, participanţi la acţiunile din Afganistan şi Irak.

Lansare oficială

Reamintim că recent premierul bulgar Plamen Oreșarski și președintele companiei ruse Gazprom, Alexei Miller, au lansat lucrările de construcție a gazoductului South Stream pe teritoriul bulgăresc. Cei doi s-au întâlnit la sediul guvernului din Sofia și după discuții care au continuat mai bine de patru ore au urmărit împreună, prin videoconferință. modul în care muncitorii fac prima sudare la gazoduct în apropierea satului Rasovo, unde se va afla o stație de compresie.
Miller a declarat în cadrul unei conferințe de presă că primele livrări de gaze prin South Stream sunt așteptate în decembrie 2015. În opinia sa, gazoductul va spori siguranța energetică a întregii Uniuni Europene, iar Bulgaria va profita de prețuri mai mici ale gazelor ruse deoarece le va primi direct.

Proiect strategic

„Astăzi lansăm un proiect extrem de important pentru Bulgaria și Rusia”, a declarat, la rândul său, premierul Oreșarski, citat de mass-media de la sud de Dunăre. El a mai subliniat că acesta este cel mai mare proiect realizat pe teritoriul Bulgariei. Plamen Oreșarski a adăugat că Bulgaria nu va investi nicio leva în acest proiect deoarece costurile părții bulgare vor fi acoperite din taxele pentru transportul gazelor.
Totodată, ministrul bulgar al energiei, Dragomir Stoinev, a spus că până în 2043 Bulgaria va câștiga 2,8 miliarde euro din South Stream. Stoinev a subliniat că o mare parte dintre lucrări vor fi efectuate de companii bulgărești.

Coridor energetic

Lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificație de 59 de kilometri spre punctul Provadia, unde gazoductul va fi interconectat cu sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria, precum și cu celălalt gazoduct prin care gazele ruse ajung în Balcani (cel care traversează Ucraina și România). Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna, iar valoarea totală a acestei părți din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro.
Gazoductul South Stream este conceput să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia spre Europa via Marea Neagră, ocolind țări de tranzit precum Ucraina și Belarus. Gazprom deține 50% din proiectul South Stream, 20% aparțin grupului italian ENI, în timp ce grupul francez EDF și grupul german Wintershall dețin fiecare câte 15%. La finele lunii decembrie 2011, Turcia și-a dat acordul oficial pentru ca gazoductul South Stream să poată trece prin apele sale teritoriale.

Share our work

1 Comentariu

  1. adi

    si la noi in tara eco-nazistii saboteaza din ce in ce mai mult dezvoltarea economica a tarii.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *