South Stream – ameninţare la adresa Ucrainei

, ,
 

South streamProiectul de gazoduct South Stream constituie o ameninţare pentru securitatea naţională a Ucrainei, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti preluată de Agerpres.

Oficialul, în acelaşi context a adăugat că Ucraina se va opune sub orice forma acestui proiect.

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger va efectua în luna iunie o vizită în Ucraina pentru lansarea procesului de modernizare a reţelei de gaze ucrainene, a indicat Iuri Boiko.

Cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, conducta South Stream ar urma să diminueze dependenţa furnizorilor şi consumatorilor faţă de ţările tranzit, în cazul dat de Ucraina, cu care Rusia a avut în trecut mai multe conflicte legate de gaze.

Kievul propune înlocuirea acestui proiect prin modernizarea reţelei sale de transport al gazelor în cooperare cu UE şi Moscova.  Un tronson al acestei conducte ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, prin apele teritoriale turce, legând ţărmul rus de litoralul bulgar. Cu o lungime de circa 900 km şi adâncimea maximă de doi km, conducta va trece prin mai multe ţări membre ale Uniunii Europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *