Sotul Iuliei Timosenko, azil politic in Cehia

, ,
 

Timosenko inchisoareAleksandr Timoşenko, soţul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, în prezent unul din liderii opoziţiei din Ucraina, condamnată recent la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în aşa-zisa afacere a gazelor cu Rusia, se află de la sfârşitul anului trecut în Cehia, unde a şi cerut azil politic, informează presa cehă şi cea ucraineană.
Joi, peste 100 de simpatizanţi ai Iuliei Timoşenko s-au adunat în faţa penitenciarului Harkiv pentru a cere eliberarea fostului premier. Manifestanţii, o parte veniţi de la Kiev, s-au adunat în faţa penitenciarului având steaguri şi portrete ale Iuliei Timoşenko. “Eliberaţi-o pe Iulia!”, au scandat manifestanţii în faţa celor circa 30 de poliţişti mobilizaţi în faţa închisorii.
Fiica Iuliei Timoşenko a vizitat-o joi la închisoare pentru prima dată după mutarea în acest penitenciar, pe 30 decembrie. Apărarea a depus recurs la Parchetul General faţă de transferul Iuliei Timoşenko în penitenciarul de la Harkiv, situat la 480 de kilometri de Kiev.
Timoşenko este supravegheată 24 de ore din 24 de o cameră de filmat, cu luminile aprinse permanent, într-o încercare de a fi “distrusă psihic şi fizic”, a anunţat avocatul său. Avocaţii săi, care s-au opus transferului de la Kiev, au declarat că clienta lor suferă de câteva săptămâni de dureri de spate. Oficialii închisorii au afirmat însă că aceasta primeşte îngrijiri, după ce a fost examinată de medici luna trecută.
“Supravegherea video nu este interzisă de lege”, a declarat într-un comunicat Ivan Pervuşkin, comandantul închisorii. “Pentru monitorizarea video permanentă trebuie să fie suficientă lumină în celule”, a declarat acesta.
“Lumina este îndreptată spre patul pe care stă ea (…). Supravegherea video şi lumina directă, imposibilitatea de a dormi bine şi lipsa asistenţei medicale, toate au un singur scop, să o distrugă psihic şi fizic pe Iulia Volodimirivna”, a apreciat avocatul acesteia, Serghei Vlasenko. Avocatul a adăugat că preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, este responsabil pentru condiţiile în care este ţinută Timoşenko. “Toate acestea sunt făcute la ordinul lui Ianukovici, pentru a umili liderul opoziţiei ucrainene”, a precizat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *