SORB: Serviciile secrete din CSI s-au adunat la Chisinau

, ,
 

Cea de-a XXXII-a şedinţă a Consiliului conducătorilor organelor de securitate şi serviciilor speciale din ţările-membre ale Comunităţii Statelor Independente a avut loc joi Chişinău.
Conferinţa a fost condusă de Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului federal de securitate din Rusia. R. Moldova a fost reprezentată de directorul adjunct al SIS Valentin Dediu. La şedinţa SORB în calitate de observatori au fost prezente delegaţii ale structurilor informative din Germania, Franţa şi Italia. Potrivit lui Bortnikov, în cadrul reuniunii au fost audiate mai multe rapoarte despre realizarea programelor de colaborare între statele membre ale CSI în domeniul contracarării terorismului internaţional şi manifestărilor de extremism şi de interacţiune în luptă cu criminalitatea, pentru anii 2011-2013.
Participanţii la şedinţă au făcut schimb de informaţii cu privire la activitatea grupărilor ilegale transfrontaliere, implicate în acapararea activelor financiare şi de alt tip ale întreprinderilor de stat şi private, precum şi la desfăşurarea măsurilor conjugate de identificare şi explorare a persoanelor, suspectate de activităţi teroriste şi extremiste. În cadrul evenimentului au fost abordate şi subiecte ce ţin de extinderea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului internaţional, crimei organizate transnaţionale, actelor de cyberterorism, precum şi altor activităţi ilicite ce atentează la climatul regional şi general de securitate.

Timofti: CSI şi Occidentul trebuie să colaboreze

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a adresat un mesaj de salut participanţilor, accentuând că parteneriatul serviciilor speciale din statele CSI şi Occident este o garanţie a faptului că împreună se va putea riposta împotriva crimei transnaţionale, terorismului  şi  extremismului – fenomene care ultimul timp s-au diversificat şi comportă în sine ameninţări reale de securitate. Timofti a opinat că, doar prin efort comun, serviciile speciale pot asigura interesele vitale ale cetăţeanului şi societăţii împotriva atentatelor criminale, contribui la garantarea supremaţiei legii. Interesele de securitate sunt comune, de aceea conducerea ţării va susţine  parteneriatul SIS cu structurile specializate  din ţările CSI şi Uniunea Europeană pentru a eficientiza mecanismul de asigurare a siguranţei naţionale astfel, încât Republica Moldova să-şi consolideze aportul său ca furnizor  de securitate.
La iniţiativa SIS, un subiect aparte  al lucrărilor Conferinţei l-au constituit sarcinile şi  tactica serviciilor speciale în contracararea activităţii grupărilor  criminale transnaţionale, specializate în preluarea ilicită a activelor financiare sau de altă natură ale întreprinderilor de stat şi private. În acest sens s-a accentuat necesitatea intensificării parteneriatului în vederea  identificării, deconspirării şi combaterii prin eforturi comune a atacurile de tip raider, care atentează la securitatea economică a statelor–membre ale CSI. În cadrul Şedinţei au fost audiate totalurile activităţii pentru anul 2011 a Centrului Antiterorist al CSI,  fiind evaluată calitatea interacţiunii organelor de securitate şi serviciilor secrete în contracararea activităţilor ilicite ale organizaţiilor teroriste şi extremist-religioase.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *