Sondaje preliminare: sase partide vor alcatui viitorul Parlament ucrainean

, , , ,
 

elections ukraineSase partide vor accede in Rada Suprema de la Kiev in urma alegerilor legislative ce vor avea loc pe 26 octombrie in Ucraina, releva rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Centrul pentru Cercetari Sociale “Sofia” si Institutul ucrainean de Cercetari Sociale “Iaremenko”, informeaza Interfax, preluata de Karadeniz Press. Blocul lui Petro Porosenko ar urma sa obtina 28,3% din voturi, Partidul Radical al lui Oleg Liasko – 12,6%, Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk – 10,9%, Blocul Opozitiei – 8,7%, Uniunea Samopomici – 8,5%, iar partidul “Batkivscina” al fostului premier Iulia Timosenko – 7,1%. Potrivit sondajului, 61,3% dintre ucraineni intentioneaza sa mearga la vot in ziua alegerilor parlamentare, in timp ce 19,5% sustin ca, “probabil”, vor participa la vot. Studiul mai arata ca urmatoarele partide nu vor depasi pragul electoral de 5%: “Silna Ukraina” (4,7%), “Svoboda” (3,7%), “Pozitia Civica” (3,6%) si Partidul Comunist (3,4 %). Presedintele prooccidental al Ucrainei, Petro Porosenko, ales in mai dupa prabusirea regimului prorus, a convocat alegeri legislative anticipate, pentru a-si consolida puterea si a reinnoi parlamentul, unde se afla in prezent si fosti aliati ai lui Viktor Ianukovici, acuzati ca i-ar sustine pe separatistii prorusi din est, unde conflictul armat s-a soldat cu peste 3.700 de morti in sase luni.

Tentative de destabilizare ale Moscovei

Seful guvernului de la Kiev, Arseni Iateniuk, a avertizat joi in legatura cu posibile incercari ale Rusiei de a destabiliza alegerile legislative de duminica din Ucraina si a ordonat masuri de securitate sporite pentru a preveni comiterea unor ‘acte teroriste’, informeaza Reuters. ‘Este clar ca incercarile de destabilizare a situatiei vor continua si vor fi provocate de partea rusa. Ei (rusii) nu au reusit in timpul alegerilor prezidentiale (din mai), insa planurile au ramas’, a declarat el in cadrul unei reuniuni a sefilor serviciilor de securitate si observatorilor electorali. ‘Avem nevoie de mobilizarea completa a intregului sistem de mentinere a ordinii pentru a preveni incalcari ale procesului electoral si incercari de comitere ale unor acte de terorism in timpul alegerilor’, a mai spus el.

Temerile lui Iateniuk sunt impartasite chiar de catre fostul consilier al lui Putin din perioada 2000-2005, Andrei Ilarionov. Acesta a spus ca principalul obiectiv al fortelor pro-Kremlin, care se lupta pentru un mandat de deputat in viitoarea Rada Suprema este de a perturba activitatea parlamentului ucrainean ce va rezulta in urma alegerilor anticipate, prevazute pentru duminica, 26 octombrie. Printre candidatii in alegerile parlamentare din Ucraina exista multi sustinatori ai Kremlinului, in special in randul fortelor democratice, afirma Ilarionov. Potrivit acestuia, Putin si-ar fi trasat ca sarcina crearea unui grup cat mai numeros de deputati, care sa poata bloca activitatea viitorului legislativ ucrainean. Mai mult, Ilarionov, in prezent cercetator stiintific la Cato Institute (Institutul Cato) din SUA, sustine ca locatarul de la Kremlin ar fi fixat chiar si un termen pentru inlaturarea de la putere a actualului presedinte ucrainean Petro Porosenko pana la sfarsitul anului viitor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *