Sondaje preliminare: formatiunile pro-europene au castigat scrutinul legislativ din Ucraina

, , , ,
 

elections UKrainePartidele pro-europene au dominat scrutinul legislativ ce a avut loc duminica in Ucraina. Conform unor exit-poll-uri, Blocul Porosenko a obtinut 23% din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iateniuk (21%), de Samopomitch, partid compus din tineri reprezentanti ai societatii civile si din combatanti veniti din Est (13%). Vor mai fi reprezentate in parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liasko, 6% din sufragii), formatiunea nationalista Svoboda (6% din voturi) si partidul Batkivscina, al fostului premier Iulia Timosenko (5,4% din sufragii). Blocul de Opozitie (aliatii fostului presedinte Viktor Ianukovici) este creditat cu 8%, depasind astfel pragul minim necesar pentru accederea in Rada Suprema de la Kiev. Rata prezentei la vot a fost de aproape 40%. Cele doua partide aflate pe primele locuri au si inceput negocierile pentru o noua majoritate parlamentara. Iateniuk a spus ca s-a inteles cu Porosenko duminica seara ca majoritatea va fi formata „in cel mai scurt timp posibil” si se va baza pe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, informeaza ziarul Zderkalo Nedeli.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a salutat victoria categorica a partidelor pro-europene la alegerile de duminica si a spus ca negocierile de formare a majoritatii parlamentare in Ucraina vor incepe in curand. „Rezultatele care acorda partidelor democrate si proeuropene o majoritate aproape constitutionala, iar partidelor la guvernare peste 50% de voturi cred sunt primele din istoria Ucrainei”, a spus Porosenko duminica seara, la aflarea rezultatelor sondajelor la iesirea de la urne.

Aceste alegeri au fost convocate de presedintele Petro Porosenko, ales in luna mai inca din primul tur de scrutin. ”Putem spune astazi ca o treime dintre alegatori sprijina demersul presedintelui pentru realizarea de reforme in vederea aderarii la Uniunea Europeana”, a spus liderul Blocului Porosenko, Iuri Lutenko. Scrutinul de duminica a fost umbrit de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morti incepand din aprilie si a constrans peste 800.000 de persoane sa isi paraseasca locuintele. Pe de alta parte, in jur de cinci milioane de alegatori, din cele 36 de milioane din intreaga tara, nu au putut vota, in Crimeea, anexata de Rusia in martie, si in zonele controlate de separatisti din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputati vor ramane goale.

Reactii dinspre Rusia

Presa rusa aparuta luni se arata sceptica fata de efectele benefice pentru Ucraina ale victoriei partidelor prooccidentale la alegerile legislative desfasurate duminica, estimand ca, desi acestea au obtinut impreuna circa 70% din voturi. Astfel, cotidianul Izvestia constata ca niciun partid nu are majoritatea absoluta, astfel ca blocul presedintelui Porosenko si Frontul Popular condus de premierul Arseni Iateniuk, care au obtinut fiecare acelasi scor (21,6%), vor trebui sa negocieze si cu alte formatiuni. ‘Este aproape sigur ca aceasta diversitate de partide va complica luarea deciziilor si adoptarea legilor importante, iar parlamentul va fi si mai putin controlat decat inainte’, sustine Izvestia. in aceste conditii, ‘Porosenko va trebui sa se bata pentru a alcatui o coalitie’, crede cotidianul Rossiskaia Gazeta. La randul sau, cotidianul Kommersant subliniaza rata prezentei la urne, estimand ca procentul inregistrat, de 52%, este foarte slab pentru Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.