Sondaj: Doar două partide ar intra în Parlamentul de la Chișinău

, , , ,
 

Doar două formațiuni politice ar urmă să acceadă în Parlament în cazul unor alegeri legislative, potrivit Barometrului Opiniei Publice (BOP), realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice. Respectiv, PSRM care ar obține un scor de 26%, în timp ce PAS ar acumula undeva la 12,3% din opțiunile cetățenilor. Sub pragul electoral de 6% se clasează în intențiile de vot ale moldovenilor Platforma DA cu 3,4%, PD – cu 2,8%, PCRM – cu 2,5% și PN – cu 2,4%. Alte formațiuni politice ar acumula mai puțin de 2%.

Sondajul mai arată că bătălia cea mai mare pe care partidele politice o vor da în anul următor se va da pe un procent de 31% de nehotărâți în privința partidului pe care îl vor alege, precum și 14% dintre cetățeni care au anunțat că nu vor să participe la vot. În topul încrederii în politicienii, pe primul loc se situează Igor Dodon cu 20%, urmat de Maia Sandu – 8% și Andrei Năstase – 2.5%.

Totodată 50 la sută dintre cei chestionați nu au încredere în nici un politician. 

De asemenea, sondajul arată că bătălia cea mai mare pe care partidele politice o vor da în anul următor se va da pe un procent de 31% de nehotărâți în privința partidului pe care îl vor alege, precum și 14% dintre cetățeni care au anunțat că nu vor să participe la vot. În topul încrederii în politicienii, pe primul loc se situează Igor Dodon cu 20%, urmat de Maia Sandu – 8% și Andrei Năstase – 2.5%.

Totodată, 50 la sută dintre cei chestionați nu au încredere în nici un politician. Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Mai mult spre UE, mai puțin spre Uniunea Eurasiatică

UE se bucură de tot mai multă încredere în ochii moldovenilor, deși paradoxal, venirea în funcția de președinte a lui Igor Dodon era un semnal de reorientare a opiniei publice spre Est.

Același sondaj relevă faptul că numărul celor care optează pentru integrarea în UE se ridică la 47%, în creștere cu 2% față de rezultatele din aprilie anul curent. În același timp, adepții Uniunii Eurasiatice au scăzut la valoarea de 42%, cu aproape 7% mai puțin decât în precedentul sondaj BOP.

Numărul unioniștilor a rămas undeva la 22%, iar 51%, se pronunță împotriva aderării R. Moldova la NATO, în timp ce doar 16% ar opta pentru acest lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie, pe un eșantion de 1.113 de persoane din 82 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene). Marja de eroare este de +/- 2,8%.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.