Solutii energetice din UE pentru Ucraina si negocieri cu Moscova

de | apr. 28, 2014 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Tema energetica va fi abordata intr-un format trilateral de UE, Ucraina si Rusia, in luna mai, la Moscova, relateaza mass-media rusa, citand un purtator de cuvant al Ministerului rus al Energiei. Reuniunea este programata sa aiba loc la inceputul lunii mai”, a declarat purtatorul de cuvant pentru RIA Novosti, adaugand ca data exacta urmeaza sa […]

gas ukrTema energetica va fi abordata intr-un format trilateral de UE, Ucraina si Rusia, in luna mai, la Moscova, relateaza mass-media rusa, citand un purtator de cuvant al Ministerului rus al Energiei. Reuniunea este programata sa aiba loc la inceputul lunii mai”, a declarat purtatorul de cuvant pentru RIA Novosti, adaugand ca data exacta urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele zile. Saptamana trecuta, Ministerul rus al Energiei a propus comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, organizarea unei reuniuni tripartite Rusia, Ucraina si UE la Moscova. Tensiunile politice si o disputa pe tema datoriilor intre Kiev si Moscova au dat nastere la ingrijorari ca Rusia ar putea intrerupe livrarile de gaze naturale spre Ucraina. La data de 17 aprilie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca Ucraina are la dispozitie o luna sa-si plateasca datoriile, in caz contrar Gazprom urmand sa solicite plata in avans pentru livrarile de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca intreruperi in aprovizionarea Europei cu gaze naturale rusesti. Incepand cu data de 1 aprilie, grupul rus Gazprom a majorat pretul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, pana la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, in timp ce pretul perceput clientilor europeni este de 370 — 380 de dolari.

Flux invers din Slovacia

In tot acest timp, Ucraina cauta solutii la livrarile de gaz rusesc pentru a nu depinde de Moscova in perspectiva tulburarilor de la granita sa estica, acolo unde sunt masati zeci de mii de soldati rusi. Intr-o prima faza, Ucraina va importa gaze din Slovacia prin intermediul unui flux invers. „Exista o perspectiva clara ca 20 de milioane de metri cubi pe zi sa fie livrate via Slovacia in Ucraina din toamna lui 2014. Asta corespunde la aproximativ opt miliarde mc pe an, daca ne uitam la capacitatea anuala”, a declarat Sabine Berger in cadrul briefingului de presa cotidian al Comisiei Europene. Ea a adaugat ca aceasta solutie este „un prim pas in transportul de gaze din Slovacia spre Ucraina si ca alte optiuni vor fi evaluate din punct de vedere legal si tehnic”. Memorandumul de intelegere intre cele doua parti privind livrarea in sistem invers a gazului rusesc a fost semnat luni la Bratislava, in prezenta presedintelui CE, Jose Manuel Barroso. in ceea ce priveste discutiile tripartite cu Ucraina si Rusia privind securitatea livrarilor de gaze, ea a precizat ca nu poate confirma inca stabilirea unei date. „Comisarul (Gunther) Oettinger va discuta la telefon astazi cu ministrul rus al energiei (Aleksandr) Novak si suntem in legatura si cu ministrul ucrainean al energiei (Iuri) Prodan, deci vom analiza posibile date pentru intalniri trilaterale, dar nu pot confirma inca o data”, a spus Sabine Berger.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *