Soliman Magnificul descinde in politica

de | feb. 8, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un serial de televiziune cu un pretext istoric, a starnit agitatie in viata plitica si publica turca din primele zile ale lui 2011. Canalul Show TV a inceput sa difuzeze, la 5 ianuarie, episoade ale unui film plasat in perioada de apogeu a imperiului otoman, secolul al XVI-lea, sub domnia indelungata a sultanului Soliman Magnificul.

Mostenirea politica a sultanului otoman Soliman Magnificul, revendicata de noua elita politica turceasca

Mostenirea politica a sultanului otoman Soliman Magnificul, revendicata de noua elita politica turceasca

Un serial de televiziune cu un pretext istoric, a starnit agitatie in viata plitica si publica turca din primele zile ale lui 2011. Canalul Show TV a inceput sa difuzeze, la 5 ianuarie, episoade ale unui film plasat in perioada de apogeu a imperiului otoman, secolul al XVI-lea, sub domnia indelungata a sultanului Soliman Magnificul. Interesul publicului a fost enorm, dar si reactiile starnite, pe masura. Intr-o saptamna s-au inregistrat 80 000 de petitii de protest, tineri islamisti au protestat in strada, iar activisti islamo-nationalisti au citit versete din Coran in fata moscheii lui Soliman. Protestatarii sunt indignati ca Soliman, al zecelea si cel mai vestit sultan osmanliu, sub care imperiul a cunoscut cea mai mare extindere teritoriala si care a intemeiat un sistem legislativ solid, este prezentat denigrator, in ipostaza umana a unui iubitor de alcool si de femei.

Vicepremierul  Bulent Arinc a averizat ca „aceia ce incearca sa umileasca figuri importante ale istoriei noastre, pe care le infatiseaza infidel, vor  trebui pedepsiti”, dar scenaristul Meral Okaz s-a dezvinovatit ingenuu, caci, a spus el, sultanii nu se reproduc prin polenizare sau inseminare artificiala. Organismul de control al audiovizualului a dat un avertisment postului TV pentru “lezarea vietii private” a lui Soliman, decizie care a provocat reactii de protest din partea cercurilor liberale si a intetit polemica.

In plina nostalgie pentru “varsta de aur” otomnana, istoria devine poltica. Cronicarul TV Samil Tayyar acuza Occidentul ca “incurajeaza porno-otomanismul pentru a slabi neo-otomanismul”, in timp ce istoricul Ahmed Kuyas vede in disputa o manifestare a “noilor tendinte politice si culturale de creare a unei istorii mitice si chiar aceeeasi intoleranta ca in scandalul caricaturilor lui Mahomed”.

Dar aparatorii imaginii sultanului amintesc ca, in timp ce memoria lui Ataturk este aparata de legea 5816 care condamna la inchisoare pana la patru ani si jumatate pe cei ce fac aprecieri critice la adresa fondatorului statului turc modern, denigratorii istoriei otomane beneficiaza de impunitate.
Si totusi, legea 3984 a audiovizualului sanctioneaza atingerea “valorilor nationale si spirituale ale societatii” si in baza ei SHOW TV a fost obligat sa prezinte scuze.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *