Sofia pasaportizeaza bulgarii de pretutindeni

, , , , ,
 

Premierul bulgar Borisov, campion al pasaportizarii bulgarilor de pretutindeni

Premierul Boyko Borisov, campion al pasaportizarii etnicilor bulgari de pretutindeni

Guvernul bulgar a propus saptamana trecuta accelerarea procedurilor de dobandire a cetateniei bulgare, o reforma solicitata de la aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2007, cu scopul de a lupta in special impotriva coruptiei care caracterizeaza acest proces, relateaza mass-media locala, preluta de agentia de stiri KARADENIZ PRESS. Din 2002, 114.508 de cereri de obtinere a cetateniei bulgare au fost depuse de persoanele de origine bulgara care traiesc in Ucraina, Republica Moldova, Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Turcia si Grecia, dar doar 58.000 au fost examinate (48.000 aprobate, 10.000 respinse), a precizat ministrul fara portofoliu pentru bulgarii din Strainatate, Bojidar Dimitrov. Aproximativ 56.000 de solicitanti nu au primit raspuns pana in acest moment, iar absenta unor perioade, unele dosare asteapta de cinci ani sa fie solutionate, deschide calea coruptiei, a declarat ministrul bulgar. “Din motive istorice, aproximativ 2,5 milioane de persoane de origine bulgara traiesc in afara tarii si nu detin nationalitate bulgara”, a declarat Dimitrov.
Guvernul a propus Parlamentului sa stabileasca o perioada de raspuns de un an. In plus, candidatii ar urma sa se adreseze in persoana autoritatilor, fara sa mai treaca prin agentiile care se ocupau pana acum de formalitati. Confruntate cu o imbatranire accelerata a populatiei, autoritatile spera ca o parte din noii cetateni se vor instala pe teritoriul bulgar, desi o parte din solicitanti vor sa obtina un pasaport bulgar doar pentru a putea calatori liber in Uniunea Europeana.

Liber la pasapoarte

Reamintim ca anterior Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare a inaintat guvernului de la Sofia o serie de amendamente menite sa simplifice procesul de acordare a cetateniei Republicii Bulgaria etnicilor bulgari din alte state. Conform ministrului pentru bulgarii de peste hotare, Bojidar Dimitrov, un cunoscut aliat politic al premierului de dreapta Boiko Borisov, amendamentele la Legea Cetateniei Bulgare vor fi inaintate spre aprobare Legislativului unicameral de la Sofia, unde se asteapta sa treaca fara probleme de majoritatea parlamentara de dreapta, sustinuta de grupul parlamentar al partidului ultranationalist „Ataka”. Cele mai semnificative modificari implica eliminarea asa-numitor “intermediari” in procesul de solicitare a cetateniei precum si stabilirea unor termene stricte pentru a se raspunde la cereri, in timp ce toate certificatele de origine bulgara vor fi emise de Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare si nu de Agentia de Stat pentru Securitate Nationala (DANS) si Ministerul bulgar de Interne.
Conform lui Bojidar Dimitrov, care a fost demascat ca agent al serviciilor de informatii comuniste bulgare, majoritatea celor 2,5 milioane de persoane avand origine etnica bulgara care traiesc in Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Ucraina, Republica Moldova, Rusia si alte foste republici sovietice, Turcia si Grecia doresc sa obtina pasapoarte bulgare, in timp ce 70% dintre ei vor sa se mute definitiv in Bulgaria, sa cumpere acolo o casa si sa caute un loc de munca.
Criticile la adresa noilor amendamente nu s-a lasat asteptata, vicepresedintele Anghel Marin, cel in competenta caruia intra acordarea cetateniei bulgare, declarand in cadrul unui interviu ca politica promovata de actualul guvern fata de diaspora bulgara este „populista” si „fara rezultate”. Totodata, surse oficiale din cadrul organizatiilor etnicilor bulgari din Ucraina, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au condamnat noile amendamente la Legea Cetateniei bulgare, precizand ca prin adoptarea lor „vechea mafie” va fi inlocuita cu o „mafie mai noua”. Sursele citate au reiterat solicitarea lor privind implicarea comunitatilor etnice bulgare in acest proces, cerand introducerea unor prevederi legislative care sa legifereze rolul lor. Oficialii Agentiei de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare au refuzat sa comenteze acuzatiile aduse de vicepresedintele Anghel Marin, fost ofiter de informatii si lider informal al Partidului Socialist Bulgar, si considerat unul din potentialii candidati la urmatoarele alegeri prezidentiale din Bulgaria.

Mafia cetateniilor

Ministrul, citat de mass-media locala, si preluat de presa de la Bucuresti, a mai adaugat ca vechea legislatie are multe lacune conducand la aparitia unei „mafii” ce face comert cu cetatenia bulgara, citand in acest sens cazuri cand intermediari colecteaza si prezinta documentele necesare si lipsa unui termen pentru a da un raspuns cererii, care au deschis usa unor angajati ai statului sa faca afaceri dubioase cu acesti intermediari si sa amane eliberarea unui pasaport timp de mai multi ani. Suma ceruta de acesti intermediari a ajuns de la 10.000 la 20.000 de euro dar nu mai putin de 5.000 de euro, potrivit lui Dimitrov. Amendamentele vor permite acordarea de cetatenie bulgara unui numar de pana la 30.000 de persoane pe an comparativ cu 7.113 in 2008 si 9.400 in 2009. Cei 30.000 de noi veniti bulgari vor ajuta tara sa rezolve criza demografica, estimeaza ministrurca si, facand aluzie la rata de natalitate scazuta prezenta la majoritatea etnica bulgara, fata de gradul sporit prezent la minoritatea musulmana turca, care a ajuns sa formeze, conform unor date neoficiale, aproximativ 20% din populatia Bulgariei.

Bulgarii CSI

Peste 9.400 de straini, dintre care 2.600 moldoveni si 4.000 macedoneni, au primit cetatenie bulgara pe parcursul anului 2009, relateaza mass-media bulgara, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Consiliul pentru Cetatenie al Bulgariei a aprobat recent solicitarile a 233 straini, majoritatea din Macedonia si Republica Moldova, ceea ce le garanteaza dreptul de a avea pasapoarte bulgare si, deci, de a calatori si munci liber in Uniunea Europeana. Astfel, pana in prezent, pe parcursul anului 2009 a fost acordata cetatenie bulgara unui total de 9.440 de straini, a anuntat Bojidar Dimitrov, ministru fara portofoliu care se ocupa de bulgarii din strainatate. Vicepresedintele Bulgariei, Anghel Marin, cel in competenta caruia intra chestiunea cetateniei, a semnat deja 7.987 de decrete, iar restul este de asteptat sa le semneze pana la sfarsitul anului. Spre comparatie, in 2008 Bulgaria a acordat cetatenie unui total de 7.110 cetateni. 47.000 de cereri de cetatenie, unele depuse tocmai din anul 2005, asteapta inca sa fie evaluate de Consiliul Cetateniei, mai noteaza mass-media locala. Potrivit datelor oficiale furnizate de autoritatile bulgare, dintre cei 9.400 de straini carora li s-a acordat cetatenia bulgara, aproape 4.000 sunt macedoneni, 2.600 sunt din Republica Moldova, 530 sunt din Serbia, 435 din Israel, 212 din Ucraina, 146 din Rusia, 108 din Albania, iar alti 126 erau apatrizi

Cetatenie strategica

Reamintim ca Bulgaria a acordat basarabenilor mult mai multe cetatenii decat a acordat Romania in perioada 2002-2007. Conform vicepresedintelui Bulgariei, Anghel Marin, in perioada 2002-2007, circa 11.000 de moldoveni de etnie bulgara au primit cetatenie bulgara. Etnicii bulgari din Republica Moldova reprezinta aproximativ 2% din populatia Republicii Moldova sau circa 70.000 de persoane. Doar 2500 de basarabeni au primit cetatenia romana in aceeasi perioada. Oficialii bulgari declarat ca numerosii solicitanti de cetatenie bulgara din Republica Moldova trebuie sa indeplineasca conditii foarte clare pentru a intra in posesia pasaportului bulgar. “Procesul de eliberare a pasapoartelor bulgare este bine organizat de statul bulgar. Dar cred ca aceste pasapoarte nu pot fi eliberate pur si simplu la kilogram sau la cererea si dorinta oricui”, au declarat sursele citate. “Este important ca solicitantii care sunt atasati tarii noastre si sunt intr-adevar etnici bulgari sa nu intampine obstacole birocratice”, a mai adaugat sursa citata
Reamintim ca numarul solicitantilor de cetatenie bulgara din Moldova a crescut drastic dupa ce Bulgaria a devenit candidat in membri ai UE, alaturi de Romania. Surse din Ministerul Justitiei de la Sofia au declarat pentru presa ca numarul solicitarilor “a explodat” din anul 2004, cantitatea de dosare depuse dublandu-se intr-un singur an. In timp ce numarul total de persoane din diferite tari inscrise pentru solicitarea cetateniei bulgare este de aproximativ 75-80.000, cetatenii moldoveni constituie doua treimi din aceasta lista. Desi in sudul Republcii Moldova exista o comunitate bulgara, mass-media a semnalat tot mai multe cazuri cand cetateni de alte etnii din fosta republica sovietica solicita cetatenia Ministerului de Externe de la Sofia, chiar daca conditia de baza e ca unul dintre parintii solicitantilor de cetatenie sa fi fost bulgar.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *