Sofia, parte integrantă în proiectul rusesc Turkish Stream

, , , , , , , , ,
 
Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Parlamentul bulgar a aprobat contrucția conectorului de gaze cu Turcia prin care vor fi transportate către Europa gaze ruseşti livrate prin gazoductul TurkStream, ocolind Ucraina, relatează mass-media balcanică, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Ce va urma de acum înainte se va face cu respectarea strictă a regulilor şi procedurilor Uniunii Europene, pentru a evita eventuale greşeli care în trecut au condus la anularea proiectului South Stream [în 2014]”, a spus ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova. Gazoductul TurkStream ar urma să lege Rusia de Turcia pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina. TurkStream va avea două conducte, fiecare cu o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde de metri cubi.

Diplomație energetică

Sofia militează de mult timp pentru a fi deservită de Turkish Stream, care va aduce gazul rusesc în Turcia pe sub Marea Neagră, ocolind astfel Ucraina. Compania publică Bulgartransgaz a fost însărcinată să lanseze „înainte de sfârșitul lui 2018” construcția noului tronson care va lega Turcia de Serbia, cu o lungime de aproape 500 km.
Proiectul, estimat la 1,4 miliarde de euro, face parte dintr-un plan de strategie energetică adoptat vineri de Parlamentul bulgar.
Gazprom a salutat anunțul Bulgariei, anunțând într-un comunicată că este „interesat de realizarea” viitorului gazoduct bulgar.

South Stream resuscitat

Anunțat în decembrie 2014, proiectul gazoductului Turkish Stream urmează să compenseze abandonarea South Stream, un precedent proiect care urma să alimenteze sudul Europei. Rusia a anunțat stoparea proiectului din cauza blocajului Comisiei Europene.
Turkish Stream a suferit întârzieri din cauza unei crize diplomatice de mai multe luni între Ankara și Moscova dar acum este pe punctul de a fi terminat. Mai rămâne de construit partea terestră din Turcia, înainte de deschiderea vanelor, prevăzută pentru finalul lui 2019.
Ambasadorul american în Bulgaria, Eric Rubin, și-a exprimat dezaprobarea pentru proiectul unei conducte secundare Turkish Stream spre Europa care „nu face nimic pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc”.
Integral dependentă de livrările de gaz rusesc prin intermediul Ucrainei, Bulgaria încearcă să-și diversifice sursele. Guvernul are în vedere să participe la construirea unui terminal de gaz lichefiat la Alexandropoulis în Grecia și să primească gaz din Marea Caspică prin viitorul gazoduct Tanap. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *