Societatea civilă în acțiune la Bălți. Tinerii din Republica Moldova beneficiază de sprijinul UE

, , , ,
 
Participanți la training

Participanți la training

AO Silent Generation, în parteneriat cu  A.O. Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” și Centru de Resurse pentru Educaţie Ecologică şi Dezvoltare Durabilă, au organizat săptămâna trecută la Bălți training-ul “Dezvoltarea abilităţilor de comunicare”. Acesta reprezintă o activitate de follow-up a Cursului de Lunga Durata în Formare de Formatori – ediția 2018, care este realizat în cadrul proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineretului din Republica Moldova” şi a proiectului “Promovarea programului Erasmus+: Youth in Action” implementat de A.O. Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” cu susţinerea financiară a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Programului de Granturi pentru sectorul de tineret 2018.

Instruire pentru tineri

Cursul de lunga durata in Formare de Formatori este organizat in Republica Moldova de catre Institutul de Instruire in Dezvoltare „MilleniuM” din 2015 in cadrul proiectului „Promovarea educatiei non-formale de calitate in domeniul tineretului”. In anul 2018, fiind la cea de-a patra editie a Cursul de lunga durata in Formare de Formatori, „MilleniuM” pregateste un nou grup de 20 formatori in domeniul educatiei non-formale, care isi dezvolta competentele conform Setului European de Competente a Formatorilor.

Printre formatorii din 2018 este si membrul AO Silent Generation, Ecaterina Ostafeiciuc, precum și Igor Curcă din partea partenerilor. Câteva zeci de tineri au beneficiat de training-ul “Dezvoltarea abilităţilor de comunicare”, care a durat 3 zile, voluntarii AO Silent Generation şi ai Centrului de Resurse pentru Educaţie Ecologică şi Dezvoltare Durabilă discutând despre comunicarea în echipǎ, ce este comunicarea, tipuri de comunicare sunt doar cîteva subiecte care vor fi discutate in cadrul sesiunii.

Program intens

Scopul trainingului a fost dezvoltarea capacităṭilor ṣi abilităṭilor de comunicare a tinerilor, iar printre obiective s-au numărat însușirea unor tipuri ṣi tehnici de comunicare, o bună înțelegere în comunicarea cu semenii, precum și aplicarea tehnicilor de comunicare însuṣite.

Printre activităṭile folosite în cadrul training-ului s-au folosit activităṭi și tehnici de team-building, precum Sacul asociativ, Rebusul. Participanții au învățat ce este comunicarea, lucrând în grup cu flip-chartul și îndeplinind diferite chestionare de autoevaluare. Printre cele aplicate s-au mai numărat diferite tipuri de comunicare, precum telefonul stricat și scenete. Diferite tehnici de comunicare (Zidarii) și roluri în comunicare (Constructorul), au ajutat tinerii să înțeagă scopul trainingului.

Comunicarea non-violentă a fost exemplificată prin crearea unor scenete cu situaṭii din viaṭă, fiind explicate și etapele tehnicii non-violente. Comunicarea în grup a fost exemplificată prin tehnica imagini vorbitoare, iar evaluarea s-a făcut prin cărțile Dixit.

Fiecare sesiune a fost completată cu exerciṭii energizante pentru comfortul, trezirea ṣi captarea atenṭiei participanṭilor, iar coffee breake-urile au creat o atmosferă liberă ṣi informală pentru ca participanṭii să se cunaoscă mai bine între ei, a declarat Viorica Bejenari, președinta AO Silent Generation. Echipa de formatori a fost mentorată de o altă echipă de formatori cu scopul de a primi feed-back-uri obiective, a mai menționat oficialul Silent Generation. „Good communication is as stimulating as black coffee, and just as hard to sleep after”, a completat Viorica Bejenari, care a mulțumit reprezentanților „MilleniuM”, participanților și partenerilor.

Erasmus+ în Moldova

În fosta repubică sovietică, Erasmus+ Youth. Info Centru în Moldova este administrat din 2017 de Institutul de Instruire in Dezvoltare MilleniuM. Acest centru are drept scop oferirea suportului informaţional tinerilor şi organizaţiilor de tineret din Republica Moldova despre oportunităţile componentei de Tineret a programului Erasmus+, precum şi va susţine organizaţiile în implementarea calitativă a proiectelor Erasmus+: Youth in Action.

Printre obiectivele programului se numără: creşterea gradului de vizibilitate şi de sensibilizare cu privire la programul Erasmus+: Youth in Action ca o oportunitate nouă de colaborare internaţională în domeniul tineretului şi dezvoltarea capacităţilor organizaţiilor de tineret din Republica Moldova; consolidarea cooperării între organizaţiile active în programul Erasmus+: Youth in Action şi implicarea noilor organizaţii, în special a celor care au şanse reduse de a fi implicate în program; creşterea capacităţii organizaţiilor din Republica Moldova de a fi implicate în calitate de parteneri calitative în programul Erasmus+: Youth in Action; promovarea cooperării organizaţiilor din Republica Moldova oferind sprijin organizaţiilor de tineret în vederea stabilirii de contacte, consolidării parteneriatelor şi îmbunătăţirii cunoştinţelor despre trăsăturile specifice ale lucrului de tineret din Republica Moldova; sprijinirea calităţii proiectelor internaţionale în domeniul tineret implementate în Republica Moldova în cadrul programului Erasmus+: Youth in Action; implicarea factorilor de decizie din domeniul tineretului şi sensibilizarea acestora cu referire la cooperarea internaţională a tineretului în cadrul programului Erasmus+: Youth in Action; consolidarea cooperării cu instituţiile de stat şi organizaţiile neguvernamentale active în elaborarea politicilor de tineret din Republica Moldova, punând un accent deosebit pe recunoaşterea lucrului de tineret şi educaţiei non-formale.

Reprezentanți ai ong-ului Silent Generation din Bălți au participat la trainingul Speading Badges (Spania)

Reprezentanți ai ong-ului Silent Generation din Bălți au participat multe acțiuni internaționale, inclusiv la trainingul Speading Badges (Spania)

MilleniuM, îndemn la formarea unei societăți civile în Moldova

Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” este o asociație obștească de cerecetare, instruire și dezvoltare care activează pe o serie de domenii legate de dezvoltare persoanlă, organizațională, comunitară și dezvoltare de parteneriate. MilleniuM activează din anul 2000, dar în ultimii ani asociația se axează pe promovarea calității educației non-formale și lucru de tineret în Republica Moldova, precum și în țările Parteneriatului Estic și UE, inclusiv prin oportunitățile oferite de programul Erasmus+: Youth in Action.

Cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul programului anual de Granturi pentru sectorul de tineret, MilleniuM implementează al 4-an consecutiv Cursul de lung durată în Formare de Formatori. Cursul este parte a proiectului „Promovarea programului Erasmus+: Youth in Action”. Grupul tinta spre care sunt orientate activitatile proiectului este constituit din formatori in domeniul tineretului, reprezentanti ai ONG-urilor de tineret, Centrelor de Resurse pentru Tineri sau cadre didactice care doresc sa se implice in organizarea activitatilor non-formale pentru tineri in afara programului scolar. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *