SOCAR ia cu asalt piața rusă

de | iun. 1, 2019 | FEDERATIA RUSA, Știri | 0 comentarii

Compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan, ”Socar”, ia în considerare posibilitatea achiziționării rafinăriei Antipinsky din regiunea siberiană rusă Tyumen, relatează mass-media de specialitate, citând Prime.ru, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Serviciul juridic al companiei (…) analizează propunerea de preluarea a uneia dintre cele mai mari rafinării independente din Rusia, Antipinsk”, relatează presa rusă, […]
SOCAR, o prezență obișnuită în statele din bazinul Mării Negre

Compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan, ”Socar”, ia în considerare posibilitatea achiziționării rafinăriei Antipinsky din regiunea siberiană rusă Tyumen, relatează mass-media de specialitate, citând Prime.ru, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Serviciul juridic al companiei (…) analizează propunerea de preluarea a uneia dintre cele mai mari rafinării independente din Rusia, Antipinsk”, relatează presa rusă, citându-l pe Elșad Nasirov, vicepreședinte al SOCAR.

Sursa citată mai arată că, dacă ”Socar” va decide să achiziționeze obiectivul, va fi primul activ al companiei azere în Rusia. Rafinăria Antipinsky, din regiunea Tyumen (n.r.-cea mai importantă regiune producătoare de gaz și petrol din Federația Rusă în acest moment), se află, acum, sub controlul băncii ”Sberbank”, cel mai mare creditor al întreprinderii. În data de 23 mai, banca a anunțat că a obținut drept de proprietate a 100% din acțiunile holdingului ”Vikay Industrial Limited”, care controlează 80% din acțiunile rafinăriei.

În plus, șeful ”Sberbank-ului”, Gherman Gref, a anunțat, la 24 mai, că banca pe care o conduce speră să găsească o tranzacție structurată de vânzare a rafinăriei.

Acțiune în justiție

Anterior, un tribunal din Londra a emis o ordonanță de înghețare a 225 milioane euro (250 milioane de euro) în active care aparțin rafinăriei de petrol Antipinsky a Rusiei. Ordonanța judecătorească a fost emisă în data de 30 aprilie în urma unui proces intentat de firma VTB Commodities Trading din Rusia, se arată în documentele consultate de KARADENIZ PRESS.

Părțile implicate în acest proces nu au răspuns solicitărilor KARADENIZ PRESS de a comenta decizia justiției britanice ori de a preciza dacă vor contesta în instanță decizia.

Rafinăria Antipinsky, care are o capacitate de 9 milioane de tone pe an, a oprit de mai multe ori în ultimele luni operațiunile curente din cauza lipsei fondurilor pentru plata livrărilor de țiței și a serviciilor de mentenanță curentă.

Oficiali din cadrul rafinăriei și-au anunțat luna trecută intenția de a declara faliment, în ciuda faptului că au primit, în ultimele 6 luni, fonduri de peste 30 de miliarde de ruble (460 de milioane de dolari) din partea Sberbank.

Ordonanța judecătorească se aplică, printre altele, echipamentului și proprietăților rafinăriei de pe teritoriul regiunii Tyumen, precum și produselor petroliere stocate acolo, dar și la o parte din instalațiile deținute în portul Murmansk.

VTB Commodities Trading a inițiat alte două procese în această lună împotriva rafinăriei de petrol Antipinsky, la tribunalul de arbitraj din regiunea Murmansk, mai arată surse juridice locale.

SOCAR, o prezență obișnuită în statele din bazinul Mării Negre

SOCAR, o prezență obișnuită în statele din bazinul Mării Negre

Ofensivă azeră

Azerbaidjanul intenționează să reia exporturile de țiței prin Rusia din 1 iulie, a declarat recent vicepreședintele Azerbaidjanului (SOCAR) Elshad Nassirov într-un comunicat remis agenției de presă KARADENIZ PRESS. Nassirov a mai declarat anterior că țara sa a solicitat deja autorităților federale ruse reluarea exporturilor.

El a mai precizat că volumul exportului de petrol în luna iulie ar fi de 80.000 de tone, cu o creștere suplimentară în următoarele luni.

Reamintim că SOCAR a oprit livrările prin portul Novorossiisk din Marea Neagră, în martie, din cauza operațiunilor de întreținere planificată a conductei Baku-Novorossiisk, care a început în data de 1 martie.

După suspendarea tranzitului prin Rusia, compania a deviat fluxurile brute prin propria conductă Baku-Tbilisi-Ceyhan, dând naștere la o serie de speculații privind posibila înghețare din motive politice a tranzitului petrolului azer prin teritoriul rus.

Exporturile de țiței prin Rusia în primele două luni ale acestui an au totalizat 164.800 de tone, arată un raport intern al SOCAR, citat de KARADENIZ PRESS. (D.N.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *