Smirnov poate circula în Uniunea Europeană

,
 

BEE8298D-D9F8-460E-A540-64E258E2CE22_mw800_mh600Ministrii europeni de externe au decis la Bruxelles suspendarea, pâna la sfârsitul lui septembrie 2010, a restrictiilor de circulatie impuse liderilor regimului separatist de la Tiraspol, potrivit unui comunicat al Consiliului afacerilor externe.

A fost anuntata prelungirea masurilor restrictive pentru o serie de membri ai autoritatile separatiste pe o durata de 12 luni. Însa, “pentru încurajarea progresului”, Consiliul suspenda implementarea masurilor restrictive pentru toti responsabilii transnistreni de pe lista pâna la sfârsitul lui septembrie 2010, când va avea loc o revizuire bazata pe eventuale progrese. Pe de alta parte, Consiliul a decis scoaterea a trei nume de pe lista persoanelor vizate de restrictiile impuse Tiraspolului. Potrivit NewsIn, la finalul reuniunii au fost salutate evolutiile pozitive din dosarul transnistrean, în special deschiderea autoritatilor de la Chisinau si a celor de facto de la Tiraspol de a se angaja în dialog.

Consiliul UE si-a exprimat, de asemenea, regretul fata de lipsa unui progres substantial, fata de persistenta problemelor cu care se confrunta scolile cu grafie latina din regiunea transnistreana si obstacolele impuse de Tiraspol liberei circulatii a persoanelor. În februarie anul trecut, Consiliul UE a anuntat ca a prelungit pâna la 27 februarie 2010 interdictia de a le fi acordate vize de intrare în tarile blocului european pentru 19 înalti responsabili din Transnistria. Printre acestia se afla liderul separatist Igor Smirnov si cei doi fii ai sai – seful vamilor, Vladimir Smirnov, si liderul Partidului Patriotic, Oleg Smirnov. Potrivit Bruxelles-ului, aceste persoane sunt direct responsabile pentru lipsa de progrese în reglementarea conflictului transnistrean si sunt acuzate ca au orchestrat închiderea în Transnistria a scolilor cu predare în limba româna.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *