Skopje, dispus la un compromis cu Atena

, , ,
 

Premierul macedonean, gata de un compromis cu Atena

Premierul macedonean, gata de un compromis cu Atena

Republica Macedonia este dispusa la un „compromis” pe tema numelui sau, care face obiectul diferendului pe care il are cu Grecia de aproape 20 de ani, insa nu vrea sa fie supusa unor „santaje”, a declarat recent premierul macedonean Nikola Gruevski, citat de mass-media locala. „Vrem ca Macedonia sa devina membra a NATO si a Uniunii Europene, dar nu ca urmare a unor santaje si presiuni”, a declarat Gruevski cu ocazia unei reuniuni a structurilor de conducere a partidului de guvernamant de la Skopje, VMRO-DPMNE. Aderarea la NATO si la UE „este prioritatea noastra suprema. Vrem sa obtinem o data pentru inceperea negocierilor de aderare la UE, dar trebuie sa se stie in acelasi timp ca nu putem accepta santaje si presiuni pentru a schimba numele inscris in Constitutie si identitatea macedonenilor”, a adaugat Gruevski.
„Aceasta problema (cu numele Macedoniei) va fi rezolvata cand vecinul nostru (Grecia – n.r.) va incepe sa ne trateze ca un popor, cu propriile sale nevoi, cu sentimentele, demnitatea si cultura sa proprie. Si ca natiune macedoneana, cu propria identitate”, a continuat premierul macedonean.

Diferend strategic

Decizia celor 27 de state membre UE, luata la inceputul lunii decembrie 2009, de a amana pentru primul semestru al anului 2010 decizia privind deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia, din cauza diferendului pe care il are cu Atena pe tema numelui tarii, a fost primita cu dezamagire la Skopje, opozitia parlamentara declansand procedurile de demitere ale guvernului premierului Gruevski. Deschiderea negocierilor de aderare necesita unanimitatea statelor membre ale Uniunii, inclusiv Grecia. Macedonia este candidata la UE din decembrie 2005 si asteapta de atunci o data clara pentru deschiderea negocierilor cu blocul comunitar.
Reamintim ca regimul de la Atena blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, considerand ca el apartine exclusiv patrimoniului sau national. Acest diferend a stat la baza deciziei Greciei de a bloca aderarea Macedoniei la NATO, cu ocazia summit-ului blocului militar din 2008 de la Bucuresti.

Sprijin balcanic

Republica Macedonia a fost admisa in ONU in 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM). Negocierile dintre Atena si Skopje pe tema numelui Macedoniei nu s-au soldat pana acum cu niciun rezultat, in pofida sustinerii politice si diplomatice din partea Bulgariei si a altor state balcanice.
La randul sau, prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si-a exprimat sprijinul fata de aderarea Macedoniei la UE in cursul recentei intalniri cu omologul sau macedonean, Nikola Gruevski. Erdogan a cerut Greciei sa permita Macedoniei sa isi foloseasca numele constitutional. In cursul vizitei, cei doi lideri au participat de asemenea la un forum de afaceri macedoneano-turc din Istanbul, Turcia sprijinind cursul de integrare euro-atlantica a Republicii Macedonia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.