Situatie grava. Mii de sirieni se refugiaza zilnic in Turcia

, , ,
 

Circa 2.500 de persoane fugite de violenţele din Siria au trecut graniţa în Turcia în ultimele 24 de ore, au anunţat marţi un oficial turc şi surse din cadrul opoziţiei siriene, unul din cele mai mari fluxuri de refugiaţi înregistrate într-o singură zi din ultimele săptămâni.
Majoritatea refugiaţilor au trecut graniţa în provincia Hatay din sud-estul Turciei, ţară care acum găzduieşte aproape 70.000 de refugiaţi sirieni şi care încearcă să facă faţă acestui val de persoane dislocate. Alte câteva sute de refugiaţi, majoritatea din provinciile siriene Idlib şi Alep, au rămas blocate în partea siriană a frontierei şi li s-a spus să aştepte până miercuri din cauza afluxului prea mare, potrivit unor surse din rândul opoziţiei siriene. “Alep, regiune rurală din nord, era considerată o zonă sigură, însă bombardamentele la întâmplare ale armatei din ultimele zile îi determină pe refugiaţii ajunşi aici să plece mai departe în Turcia”, a spus Ahmad al-Sheikh, activist sirian care îi ajută pe refugiaţi.
Turcia nu va putea adăposti mai mult de 100.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său, fiind indispensabilă o zonă-tampon pentru a face faţă afluxului acestora, a indicat ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, potrivit unor declaraţii publicate luni. “Dacă numărul de refugiaţi creşte la 100.000, nu îi putem găzdui în Turcia. Trebuie să-i adăpostim pe teritoriu sirian”, a declarat ministrul turc pentru jurnalul Hürriyet. Şeful diplomaţiei turce a sugerat ca ONU să instaleze tabere de refugiaţi “în interiorul graniţelor Siriei” pentru a face faţă afluxului de persoane strămutate.
Ahmet Davutoglu a indicat că Turcia va participa la o reuniune ministerială în Consiliul de Securitate al ONU, ce va fi organizată de Franţa la 30 august, pentru a examina situaţia umanitară în Siria şi în ţările vecine, unde speră că va fi luată o decizie în această problemă. Fluxul de refugiaţi în Turcia s-a intensificat în ultima săptămână, din cauza ofensivei armatei siriene şi a luptelor de la Alep (nordul Siriei), atingând 70.000.
Autorităţile turce au distribuit duminică alimente şi materiale de primă necesitate refugiaţilor de pe teritoriul sirian. Turcia a mai sugerat anterior înfiinţarea unei zone-tampon la frontiera sa cu Siria, însă accelerarea fluxului de refugiaţi îi creează temeri privind o repetare a coşmarului războiului din Golf în 1991, când la frontiera turco-irakiană erau adunaţi 500.000 de kurzi irakieni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *