Situatia se agraveaza in Siria: Dublu atentat la Damasc

, ,
 

Două puternice explozii de origine necunoscută au zguduit succesiv, joi, capitala siriană Damasc, lovită în ultimele luni de o serie de atentate soldate cu morţi. Două coloane de fum erau vizibile deasupra capitalei.
Cel mai recent atentat soldat cu morţi la Damasc datează din 27 aprilie, când 11 persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui atac sinucigaş comis în faţa unei moschei. Regimul preşedintelui Bashar al-Assad se confruntă de aproape 14 luni cu o revoltă populară pe care refuză să o recunoască şi o reprimă în sânge, susţinând că “teroriştii” sunt la originea violenţelor din ţară şi comit atentate. Opoziţia siriană acuză la rândul său regimul că “fabrică” aceste atentate.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a avertizat, miercuri, cuvernul sirian şi opoziţia că nu există prea mult timp pentru a evita războiul civil în ţară după un atac asupra coloanei oficiale a observatorilor Naţiunilor Unite în Siria. Ban Ki-moon a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că cele două părţi “trebuie să realizeze că nu a mai rămas mult timp pentru încetarea violenţelor” şi să permită o rezolvare politică a conflictului “între Guvern şi cei care vor schimbarea”.
Ban a adăugat că bomba care a explodat miercuri la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria, rănind zece militari, este un “indiciu al dificultăţilor şi pericolului” misiunii Naţiunilor Unite în ţară. El a declarat, de asemenea, că se teme “că un război civil de mare anvergură cu efecte catastrofale pentru Siria şi regiune” ar putea izbucni dacă violenţele nu vor înceta. Anterior, într-un comunicat, secretarul general al ONU a declarat că explozia de miercuri ar putea ridica semne de întrebare asupra misiunii Naţiunilor Unite în ţară.
O încărcătură a explodat miercuri la intrarea în oraşul sirian Deraa (sud), la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU în care se afla generalul norvegian Robert Mood, şeful misiunii ONU. În spatele vehiculelor ONU, la aproximativ 150 de metri, se aflau cele ale armatei siriene şi jurnaliştilor, a subliniat el. Zece militari sirieni, dintre care cel puţin un ofiţer, au fost răniţi în explozie, potrivit unui bilanţ al ONU. Consiliul naţional sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că este la originea acestui atentat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *