Sistem antiracheta, testat cu succes de Israel

, ,
 

Rachetele sunt arma ofensiva preferata a Hamas si Hezbollah

Rachetele sunt arma ofensiva preferata a Hamas si Hezbollah in razboiul permanent cu Israelul

Israelul a anuntat miercuri ca a testat cu succes un sistem antiracheta capabil sa-i asigure o protectie activa in fata rachetelor din arsenalele Hezbollah in Liban si Hamas in Fasia Gaza, relateaza mass-media locala, preluata de agentiile de presa de la Bucuresti. Acest sistem, codificat “Bolta din otel”, este destinat sa intercepteze rachete cu raza mica de actiune si obuze, iar dupa succesul testului este pe cale sa devina operational, a anuntat serviciul de presa al Ministerului israelian al Apararii. “Pentru prima oara, sistemul a fost testat intr-o situatie cu amenintari multiple simultane. El a reusit sa le neutralizeze cu un succes total”, se precizeaza in comunicatul ministerului.
“Instalarea operationala a “Boltei din otel” va transforma pozitia Israelului din punct de vedere securitar si politic, atat pe frontul nordic, cat si pe cel sudic”, fata de Fasia Gaza, a estimat directorul general in minister Pinhas Buchris. Potrivit ministerului, viitoarea etapa va consta in integrarea sistemului in fortele armate. Conform surselor oficiale israeliene, citate de mass-media locala, in achizitionarea acestui sistem s-au aratat interesate guvernele SUA si Marii Britanii, ale caror forte armate din Afghanistan si Irak sunt tinta atacurilor cu rachete din partea insurgentei islamiste si respectiv, talibane.
Reamintim ca in vara anului 2006, Hezbollah-ul siit libanez a tras peste 4.000 de rachete impotriva teritoriului nordic al Israelului, paralizand activitatea in aceasta regiune 34 de zile si constrangand un milion de israelieni sa se refugieze in adaposturi sau spre alte regiuni sudul tarii. Aviatia israeliana nu reusise sa limiteze tirurile cu rachete cu raza mica de actiune, rudimentare si usor de camuflat. Potrivit serviciilor de informatii israeliene, Hezbollah dispune in prezent de 40.000 de rachete, beneficiind in acest sens de expertiza tehnica iraniana si a insurgentei siite din Irak. La randul sau, sectiunea militara a Miscarii rezistentei islamice (Hamas), care controleaza Fasia Gaza, a lansat in ultimii ani cateva mii de rachete si obuze de mortier impotriva localitatilor din sudul Israelului.

Racheta SMS

Reamintim ca recent miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a testat recent o racheta ce poate lovi orasul Tel Aviv. Conform declaratiilor generalului Amos Yadlin, seful serviciilor militare de informatii din Israel, citat de mass-media locala, racheta, de fabricatie iraniana, are o raza de actiune de 60 de kilometri, ce permite lovirea principalelor centre urbane din Israel. Generalul a fost audiat de comisia pentru afaceri externe si aparare din Parlamentul israelian, Knessetul.
Rachetele lansate de palestinieni din Fasia Gaza aveau, pana acum, o raza maxima de actiune de 40 kilometri. Acesta raza de actiune de 40 de kilometri le permitea sa loveasca orasele din sudul Israelului, cele mai apropiate de Gaza. Totusi, a adaugat generalul israelian, chiar daca Hamas este in curs de a-si spori capacitatea arsenalului, nu pare pregatit sa demareze o confruntare cu Israelul, dupa ofensiva Israelului in Gaza in decembrie si ianuarie.
Pentru a combate atacurile Hamas, Israelul lucreaza la un sistem de avertizare ce va calcula locatia exacta unde va cadea o racheta pentru ca locuitorii din acea zona sa fie alertati prin intermediul telefoanelor mobile, informeaza Jerusalem Post. “Se va crea o elipsa virtuala a zonei preconizate de impact si toate telefoanele din zona vor primi un avertisment,” declara Chilik Soffer, oficial al Comandamentului israelian de aparare interna. “Vom folosi tehnologia de comunicatii pentru a trimite semnale si lucram acum cu ministerul comunicatiilor pentru a face disponibile alertele” . Avertismentul va veni ca vibratie, alerta audio, lumina sau mesaj text, a adaugat acesta. Scopul este de a face mai concret sistemul de aparare aeriana pe care Israel il are in comunitatile de la granita cu Liban si Gaza, care au fost atacate in mod regulat de rachete trase de Hezbollah sau grupuri palestiniene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *