Sistem american antiracheta in Oltenia

, , ,
 

antirachetaSistemul antiracheta american va fi amplasat la baza aeriana Deveselu, din judetul Olt, a anuntat, marti, presedintele Traian Basescu, dupa ce luni a fost convocata o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. “Cel de-al doilea subiect discutat ieri in CSAT a fost legat de locatia pentru amplasarea rachetelor din scutul antiracheta american. Practic, din luna februarie de anul trecut, cand Romania a raspuns pozitiv invitatiei Statelor Unite de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfasurat analize cu privire la locatia optima pentru acest sistem de aparare. Au fost analizate mai multe locatii”, a declarat Basescu. “Va pot spune, pentru informarea dumneavoastra, ca sunt circa 120 de parametri care trebuie indepliniti de o astfel de locatie pentru ca sistemul sa fie in deplina siguranta. In cele din urma, s-a optat si noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, din judetul Olt”, a continuat presedintele.

Baza sub comanda romaneasca

“Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca, iar parte din suprafata bazei va fi utilizata de sistemul antiracheta american. Precizez – comandantul bazei este ofiter roman. Nu este vorba de o baza americana, ci de o baza militara a fortelor aeriene romane, care este partial utilizata si de sistemul antiracheta. Pentru deservirea sistemului antiracheta, la Deveselu vor fi dislocati in medie circa 200 de militari americani, iar cifra maxima care poate fi atinsa ca numar de militari dislocati este de 500. Din punct de vedere al informarii, va pot spune ca ieri, dupa ce am adoptat decizia de amplasare la Deveselu a acestei baze, am invitat reprezentantii administratiei locale din judetul Olt, i-am informat si am obtinut acordul lor pentru aceasta amplasare. De asemenea, in momentul de fata, in drum catre Slatina se afla o delegatie romano-americana care va prezenta in detaliu conditiile de functionare a bazei. Sigur, in detaliu in sensul conditiilor care trebuie respectate, nu detalii functionale ale bazei, ci ce trebuie sa se intample sau sa nu se intample in jurul bazei aeriene si suprafetele, zonele de securitate. De altfel, cu privire la acest lucru i-am informat si eu ieri seara si pe domnul prefect, si pe presedintele Consiliului Judetean, primarii din zona”, a mai spus oficialul.

Nu este indreptata impotriva Rusiei

“As vrea sa fac precizarea ca sistemul antiracheta american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei, este un sistem defensiv de aparare a teritoriului Romaniei si al Statelor Unite, de aparare impotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienta, de eficacitatea sistemului beneficiaza si alte tari. Dar realizarea sistemului este o intelegere bilaterala americano-romana. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antiracheta, asa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, si componenta americano-romana va fi integrata acestui sistem. Deocamdata este o tratare bilaterala a sistemului si, repet, baza aeriana Deveselu ramane sub comanda ofiterilor din fortele aeriene romane. As face o mentiune: in opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antiracheta Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei si cred ca, din acest punct de vedere, putem spune ca Romania si-a atins un obiectiv important, acela de a-si garanta securitatea pe termen lung, si nu conjunctural. Mai fac precizarea ca elementele de scut antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse”, a incheiat Traian Basescu.

Delegatie la Deveselu

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a luat decizia ca locatia in care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de aparare antiracheta sa fie Unitatea Militara 01871 din judetul Olt, informeaza MApN. Reunit la 2 mai 2011, CSAT a discutat rezultatele procesului de selectie a locatiei preconizate a gazdui elementele din Romania ale sistemului american de aparare antiracheta. Procesul a fost demarat in contextul negocierilor cadrului juridic aferent participarii tarii noastre la proiectul american si s-a finalizat in urma cu cateva saptamani. El a constat din analiza in format inter-institutional, de catre institutiile romanesti si americane cu expertiza relevanta, a celei mai bune optiuni care sa corespunda tuturor criteriilor tehnice fixate de cele doua parti. Decizia CSAT privind locatia este o decizie de etapa, importanta in procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfasurarea pe teritoriul Romaniei a sistemului SUA de aparare antiracheta. Consimtamantul final privind locatia si regimul juridic al acesteia va fi exprimat de catre Parlamentul Romaniei, care, potrivit prevederilor legale in vigoare, urmeaza sa ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta, rezultat in urma definitivarii procesului de negociere. Sefii delegatiilor Romaniei si SUA care negociaza Acordul privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta – secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, impreuna cu seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila – vor efectua, in cursul zilei de marti, 3 mai 2011, o deplasare in judetul Olt, pentru a avea, incepand cu ora 12.00, o intalnire de lucru cu autoritatile locale, la sediul Prefecturii judetului Olt. Vor fi discutate ratiunile si implicatiile deciziei de amplasare la unitatea militara 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta.

Romania si scutul antiracheta

Participarea Romaniei la dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa, in noua sa varianta (European-based Phased, Adaptive Approach for Missile Defense/EPAA), anuntata de Presedintele SUA, Barack Obama, la 17 septembrie 2009, un rezultat al demersurilor diplomatice romanesti, reprezinta un succes al tarii noastre, atat in relatia bilaterala cu Statele Unite, cat si din punctul de vedere al afirmarii Romaniei ca partener de incredere in cadrul NATO. Proiectul bilateral cu SUA contribuie substantial la intarirea securitatii Romaniei si la consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral. Este semnificativ faptul ca propunerea si respectiv decizia de participare au avut loc la inceputul anului 2010, cand Romania si SUA au aniversat 130 de ani de relatii diplomatice bilaterale. Procesul de negociere a documentelor juridice care vor reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta a fost declansat oficial la 17 iunie 2010, iar pana in prezent s-au desfasurat sase runde de negocieri. In paralel cu participarea la sistemul american de aparare antiracheta, Romania sprijina dezvoltarea unui sistem NATO de aparare antiracheta, care sa se bazeze pe elementele principiale decise la Summit-ul de la Bucuresti si reiterate la Strasbourg-Kehl si Lisabona, respectiv indivizibilitatea securitatii Aliantei, solidaritatea colectiva, acoperirea integrala a teritoriului Aliat. Partea romana saluta reflectarea segmentului de „aparare antiracheta” – atat in noul Concept Strategic, cat si in Declaratia Summit-ului de la Lisabona (noiembrie 2010) – ca element-cheie al apararii colective, care sa protejeze intreg teritoriul si populatiile statelor aliate. Decizia Romaniei de participare la sistemul american EPAA este in deplin acord cu hotararile adoptate pe aceasta tema la Summit-urile NATO de la Bucuresti (aprilie 2008), Strasbourg-Kehl (aprilie 2009) si Lisabona (noiembrie 2010). In perspectiva, proiectul nostru bilateral cu SUA va reprezenta o contributie valoroasa la viitorul program NATO de aparare antiracheta. Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apararii la 1 februarie 2010, sunt avute in vedere patru etape de realizare:

– Etapa I (in desfasurare): Protejarea unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave, insotita de amplasarea unui sistem radar inaintat, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei. Prima etapa a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea in Marea Mediterana a navei „USS Monterey”, echipata cu sistemul Aegis.

– Etapa II (orizont de timp 2015): Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in unitati terestre din Europa de Sud-Est. In proiect, este convenit faptul ca interceptorii vor fi amplasati in Romania, in timp ce locatia bazei radar urmeaza a fi stabilita.

– Etapa III (orizontul de timp 2018): Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in Polonia, precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasati pe mare si pe uscat.

– Etapa IV (orizontul de timp 2020): Extinderea protectiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *