SIS participa la summit-ul serviciilor speciale din Europa de Sud-Est

, , , , , ,
 

Muntenegru, capitala serviciilor de securitate din Estul Europei

Muntenegru, capitala serviciilor de securitate din Estul Europei

O delegatie a Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, condusa de directorul institutiei, Gheorghe Mihai, participa, in perioada 20-22 octombrie 2010, la lucrarile celei de-a IX-a Sedinte plenare a Conferintei conducatorilor serviciilor speciale din Europa de Sud-Est, desfasurata in Budva, Muntenegru, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In cadrul reuniunii vor fi abordate subiecte ce tin de extinderea cooperarii intre serviciile de informatii in domeniul prevenirii si combaterii crimei organizate transfrontaliere, migratiei ilegale, traficului de droguri, terorismului international, altor fenomene negative care atenteaza la climatul regional si general de securitate.
Totodata, reprezentantii serviciilor speciale din Europa de Sud-Est se vor consulta asupra intensificarii schimbului de informatii si perfectionarii mecanismelor de interactiune intre serviciile de informatii pe probleme de interes comun in vederea asigurarii securitatii nationale, regionale si europene.
De asemenea, in perioada desfasurarii Conferintei, delegatia SIS va participa la Sedinta Troicii SEEIC, organul de conducere al acestui forum international de securitate, unde va efectua un schimb de opinii cu privire la cea de-a X–a sedinta jubiliara a Conferintei conducatorilor serviciilor speciale din Europa de Sud-Est care va avea loc la Chisinau in anul 2011.

Summit strategic

In perioada 30 septembrie-01 octombrie, la Chisinau, si-a desfasurat lucrarile cea de-a VII–a Consfatuire a conducatorilor serviciilor de informatii externe ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Georgiei, Romaniei, Ucrainei si Republicii Moldova. Subiectele de discutie s-au axat pe impactul conflictelor teritoriale nesolutionate asupra securitatii nationale si regionale, pe necesitatea reformarii serviciilor speciale in conditiile edificarii statului de drept. Participantii au abordat diverse aspecte ale cooperarii in vederea asigurarii securitatii regionale, starea si perspectiva interactiunii institutionale intru minimalizarea consecintelor negative ale amenintarilor transfrontaliere asupra stabilitatii si climatului european de securitate. Partile au convenit sa realizeze actiuni coordonate in vederea prevenirii terorismului international, migratiei ilegale, traficului de fiinte umane si droguri, proliferarii de armament si munitii, contracararii altor pericole transnationale.
Membrii delegatiilor au efectuat un schimb de opinii privind cadrul de activitate a serviciilor speciale in procesul consolidarii statului de drept. In context, Gheorghe Mihai, directorul SIS, a reiterat ca modernizarea institutionala are drept scop edificarea unui serviciu de informatii, capabil sa asigure o securitate durabila, luand in consideratie prioritatile si interesele nationale, provocarile, riscurile si amenintarile actuale la adresa securitatii statului, cat si standardele europene de activitate. Obiectivul este ca transformarile sa se materializeze intr-o structura eficienta, cu abilitati de anticipare a actiunilor cu potential de periclitare a securitatii tarii. Problemele ce tin de consolidarea stabilitatii regionale au fost abordate prin prisma intereselor nationale a tarilor participante la intrunire. Oficialii serviciilor de informatii externe si-au reconfirmat pozitia privind diversificarea formelor de colaborare, extinderea relatiilor de parteneriat, precum si aprofundarea interactiunii in cadrul comunitatilor informative europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *