SIS desecretizeaza o parte din dosarele NKVD-ului sovietic

, , , ,
 

poc2_04910500

Seful SIS Mihai Gheorghe a anuntat, marti, declasificarea si trimiterea la Arhiva Nationala pentru a fi puse la dispozitia publicului primele 5.000 de dosare dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice de catre instantele extrajudiciare ale RASSM, instantele judiciare ale RSS Moldovenesti, in perioada anilor 1920 – 1951. Reamintim ca directorul SIS este incadrat in domeniul informatiilor inca din 1978 atunci cand si-a satisfacut studiile la Comitetului de securitate de stat al fostei URSS la Minsk pentru ca mai apoi, in 1985, sa fie absolvent al facultatii care pregatea cadre de conducere pentru KGB. Gheorghe Mihai activeaza in SIS incepand cu anul 1998, iar in anul 2007 a fost trimis in rezerva pentru a fi reactivat odata cu venirea la putere a AIE si schimbarea sa cu fostul sef al SIS, nepotul lui Voronin, Artur Resetnicov. Odata cu declasificarea acestor dosare persoanele care au fost supuse represiunilor politice, rude ale acestora, precum si experti interesati, pot consulta aceste materiale, informeaza Unimedia.md.

Liber de la Ghimpu

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, prezent la procesul de transmitere a dosarelor a declarat ca aceasta decizie nu este una electorala ci vine ca un raspuns la numeroasele adresari ale cetatenilor, care solicitau dreptul de a avea acces liber la aceste dosare si se inscrie in prevederile art. 34 din Constitutie, care ofera cetateanului accesul liber la informatie. “Transmiterea dosarelor catre Arhiva Nationala urmareste un singur scop, developarea crimelor comunismului. Cred ca a sosit momentul sa incheiem conturile cu trecutul nostru totalitar si sa privim in viitor. Nu avem dreptul sa uitam”, a mai adaugat Ghimpu. Potrivit directorul SIS, se vor transmite si alte dosare: procesele verbale ale Troicii speciale a NKVD a RASSM pe anii 1937-1938; sentintele de executare a persoanelor condamnate de catre Consfatuirea speciala la pedeapsa capitala; materialele privind deportarea basarabenilor – operatia Iug 1949 si operatia Sever 1951.

Declasificari masive

Unimedia mai anunta ca urmatoarea transa de declasificari si transmitere catre Arhiva Nationala va avea loc pe 16 noiembrie, cand vor fi transmise si cele circa 130 mii de dosare din depozitele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne. Pe viitor vor fi transmise catre Arhiva Nationala circa 48 mii dosare, intentare asupra persoanelor trecute prin Centrul de Triere si filtrare din Chisinau, care in realitate, spune Mihai Ghimpu, a fost un mini-GULAG al organelor securitatii. Amintim ca Depozitul de Stat al SIS, a fost creat in baza art.22 al Legii Fondului Arhivistic al Republicii Moldova din 22 ianuarie 1992 si numara circa 80 000 dosare. In temeiul articolelor cu tenta politica au fost condamante 31 677 persoane, dintre care 5 500 la pedeapsa capitala, 2 800 persoane au decedat in locurile de privatiune de libertate, completeaza Unimedia.md.

KGB-SIS-FSB-NKVD

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *