Siria, ținta aviației israeliene. Hezbollah, măsuri dure israeliene împotriva extinderii războiului hibrid terorist. Agricultura și infrastructura israeliană, țintă pentru baloanele şi zmeiele incendiare ale Hamas

, , , , ,
 
Israel, țintă a atacurilor Hamas

Israel, țintă a unui nou tip de război hibrid

Avioane israeliene au atacat poziţii militare din Siria, iar apărarea antiaeriană siriană a reuşit să doboare câteva rachete, informează agenţia oficială siriană de presă SANA, citată de presa internațuinală, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.
O sursă militară siriană a declarat agenţiei citate că ţintele se aflau în provinciile Tartous şi Hama. SANA precizează că avioanele israeliene s-au apropiat la mică înălţime, de la vest de capitala libaneză, Beirut.
Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat că s-au auzit mai multe explozii în două localităţi din apropierea oraşului Hama şi lângă Tartous, cel mai mare oraş din provincia cu acelaşi nume, situat pe coasta Mediteranei. Jurnaliştii Reuters din Beirut au auzit zgomotul puternic produs de avioane cu puţin timp înainte de difuzarea ştirilor despre atacurile din Siria.

Sute de atacuri

O purtătoare de cuvânt a forţelor armate israeliene a refuzat să comenteze operaţiunile de marţi, precizează Reuters. Un oficial militar din Israel a confirmat însă pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că în ultimul an şi jumătate ţara sa a efectuat 202 atacuri asupra Siriei şi că majoritatea obiectivelor aparţineau Gardienilor Revoluţiei, unităţi iraniene de elită, folosite de Teheran pentru menținerea la putere a regimului Assad. Potrivit acestei surse, asupra ţintelor din Siria au fost lansate aproximativ 800 de rachete şi bombe.

Aviația israeliană pedepsește atacurile Hamas

Aviația israeliană pedepsește atacurile Hamas

Zid de apărare

Amenințarea războiul hibrid împotriva populației civile și a infrastructurii din Israel este combătută de autoritățile de la Ierusalim prin construirea unei structuri de apărare înaltă de 9 metri de-a lungul frontierei sale nordice cu Libanul. În eforturile de a preveni atacurile din partea mişcării şiite Hezbollah, autoritățile israeliene construiesc o structură formată dintr-un zid înalt de 7 metri, deasupra căruia se vor înălţa alţi 2 metri de sârmă ghimpată.
„Principalele ameninţări care vin dinspre Hezbollah sunt rachetele şi atacurile asupra Israelului”, a declarat joi un ofiţer israelian de rang înalt în faţa jurnaliştilor, lângă frontieră.
Reamintim că în 2006, Israelul a declanşat un război de 33 de zile împotriva Hezbollah, cu lupte care au avut loc pe teritoriului Libanului. De atunci, cele două părţi menţin un armistiţiu fragil, în condiţiile în care Israelul susţine că a descoperit transferuri de arme dinspre Siria către Hezbollah.
Unsprezece kilometri din noul zid sunt deja construiţi, potrivit armatei israeliene. Structura de apărare este menită să acopere toţi cei 130 de kilometri din graniţa cu Libanul în următorii doi ani. O porţiune a structurii va consta doar dintr-un gard cu sârmă ghimpată, dat fiind caracteristicile solului în zonă. Se estimează că proiectul va costa în jur de 406 milioane de euro (472 de milioane de dolari).
SUA consideră Hezbollah o organizaţie teroristă, în timp ce Uniunea Europeană foloseşte această etichetă pentru aripa militară a Hezbollah.

Sudul statului Israel, incendiat de Hamas

Sudul statului Israel, incendiat de Hamas

Baloane teroriste

Experți israelieni consideră că mişcarea şiită Hezbollah pregătește extinderea la frontiera de nord cu Libanul a modelului de război hibrid introdus de organizația Hamas, caracterizat inclusiv prin folosirea de mijloace incendiare împotriva infrastructurii civile.
Reamintim că armata israeliană atacă des poziţii ale Hamas din nordul Fâşiei Gaza de unde sunt lansate baloane incendiare asupra teritoriului său, provocând incendii. Mii de hectare de teren au fost incendiate în Israel cu baloane şi zmeie incendiare trimise din enclava palestiniană, controlată de mișcarea Hamas, afectând culturile și infrastructura civilă.
Până în acest moment nu există o estimare finală a pierderilor financiare suportate de populația civilă ori a sumelor cheltuite de forțele militare și serviciile de securitate pentru stoparea atacurilor.
Într-un comunicat oficial anterior, un lider al Hamas, Sami Abou Zohri, a afirmat că ”ocupantul israelian exagerează pagubele comise de zmeie şi baloane pentru a-şi justifica agresiunea împotriva Gaza”. Aceste acuzații sunt respinse de autoritățile de la Ierusalim. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.