Siria: SUA condamna Rusia pentru ca livreaza armament regimului Assad

, , ,
 

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a denunţat joi livrările “condamnabile” de arme ale Rusiei către Siria.
“În ceea ce priveşte andocarea unei nave ruseşti care transporta arme, este în mod evident un subiect de îngrijorare dat fiind faptul că Guvernul sirian continuă să facă uz de forţă asupra propriului popor”, a declarat Susan Rice. O navă rusească ce transporta arme a sosit la sfârşitul săptămânii în portul sirian din Tartus, conform unor informaţii ale presei. Rusia este principalul aliat al Damascului dar şi principalul furnizor de arme. Moscova susţine că vânzările de arme sunt legale şi nu influenţează conflictul din Siria. De asemenea, Susan Rice a calificat drept “minciuni flagrante” primele concluzii ale unei comisii siriene care a anchetat masacrul din Hula şi care exonerează armata siriană de toată responsabilitatea.
Nava cargo rusă “Profesor Katsman”, care a ancorat la sfârşitul săptămânii trecut în portul sirian Tartus, a adus un transport de arme regimului preşedintelui Bashar al-Assad, susţine organizaţia pentru drepturile omului Human Rights First, indicând ca o dovadă în acest sens datele actualizate privind transportul maritim din ţară. Nava a descărcat armele în al doilea port ca mărime din Siria, pe fondul masacrulului din oraşul Hula, în care au fost ucişi cel puţin 116 de civili, în majoritate copii sub zece ani, potrivit organizaţiei.
Conform datelor Human Rights First, “Profesor Katsman” a ancorat sâmbătă, la 26 mai, la Tartus, după care a plecat spre portul Pireu din Grecia. Organizaţia a monitorizat nava între 25 şi 27 mai, iar din 26 mai echipajul navei ruse a oprit transmiţătorul instalat la bord AIS, care permite supravegherea navei. În acel moment, cargoul rusesc se afla la o distanţă de 20 de mile de portul Tartus, unde Rusia deţine un centru tehnic pe care doreşte să-l extindă la nivel de bază navală.
Ministerul rus de Externe a declarat că nu are informaţii despre navă şi încărcătura acesteia. Operatorul navei este compania belgiană Inok NV, iar proprietarul de drept Compania de transporturi maritime din Sankt Petersburg. Preşedintele Consiliului director al acesteia este de o lungă perioadă actualul ministru adjunct al transporturilor din Rusia, Viktor Olerski, care a renunţat la cetăţenia belgiană pentru funcţia ministerială.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *