Siria se declara pregatita pentru un atac al Turciei

, , ,
 

Siria nu intenţionează să intre într-o confruntare militară cu Turcia, dar în cazul unui conflict forţele militare ale ţării vor apăra „fiecare palmă de pământ”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Damasc, Jihad Makdessi.
Referindu-se la recenta propunere a ministrului de externe turc Ahmet Davutoglu privind formarea în Siria a unui guvern de tranziţie în frunte cu actualul vicepreşedinte Faruk al-Sharaa, Makdessi a declarat că problema schimbării regimului politic la Damasc îi revine poporului sirian. „Orientarea noastră este poporul sirian. Dacă sirienii nu doresc acest guvern, atunci el va pleca”, a declarat Jihad Makdessi într-un interviu pentru un post de radio armean. Anterior, ministrul informaţiei sirian Omran al-Zohbi a apreciat că propunerea turcă „reflectă o flagrantă tensiune politică şi diplomatică”, subliniind că această politică a Ankarei „diminuează puterea Turciei” pe scena internaţională.

Realaţii tensionate. NATO, alături de Turcia

Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la declanşarea violenţelor în Siria, în martie 2011, dar acestea s-au agravat după tirurile siriene lansate, săptămâna trecută, asupra unei localităţi din Turcia, situată la frontiera cu Siria, ceea ce a provocat moartea a cinci civili turci. De la acest incident, pentru care Siria şi-a cerut scuze, trupele Ankarei au replicat de fiecare dată la tirurile siriene către teritoriul Turciei, făcând armata siriană răspunzătoare de această situaţie.
Vineri, Erdogan a avertizat Damascul să nu testeze „limitele şi determinarea” Turciei şi a spus că Ankara nu blufează când spune că nu va tolera astfel de acte. Ca un avertisment la adresa Damascului, Erdogan a spus că Turcia nu se va da deoparte de la război, dacă va fi provocată.
Guvernul de la Ankara a obţinut, joia trecută, aprobarea parlamentului pentru lansarea de operaţiuni militare antisiriene, în caz de necesitate, iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat marţi că Alianţa Nord-Atlantică are pregătite toate planurile necesare pentru a apăra Turcia dacă este necesar. „Conform legislaţiei internaţionale, Turcia are dreptul să se apere şi, evident, Ankara se poate baza pe solidaritatea NATO”, a declarat Rasmussen în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Erdogan: Turcia trebuie sa fie pregătită de război

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la poporul său se pregătească pentru un posibil război cu învecinata Sirie, dacă va fi necesar. „Trebuie să fii gata de război în orice moment, dacă va fi necesar. Dacă nu eşti gata, nu eşti stat şi nu poţi fi o naţiune. Statul care nu e pregătit de război în orice moment, nu e deplin dezvoltat. Turcia trebuie să fie gata de război, orice ar fi”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit duminică.
Erdogan a cerut insistent regimului sirian să stopeze violenţele împotriva propriilor cetăţeni şi să înceteze bombardarea teritoriului turc. În discursul de duminică, Erdogan a reiterat poziţia ţării sale, adăugând că Turcia nu vrea război şi avertizând Siria să nu testeze hotărârea sa. „Nimeni nu trebuie să încerce să testeze sensibilitatea acestei naţiuni”, a spus Erdogan, adăugând că Turcia trebuie să fie pregătită de război cu Siria şi pentru asta există un memorandum la îndemână.
Comentând politica privind Siria a principalei formaţiuni politice de opoziţie, Partidul Popular Republican, Erdogan a spus că guvernul turc va continua să facă tot ce trebuie să se facă pentru a se asigura securitatea naţională. Partidul Popular Republican a votat împotriva recentei moţiuni din Parlament, prin care se acordă guvernului autorizarea de a trimite trupe în Siria, dacă va fi nevoie, argumentând că aceasta nu menţionează specific în ce condiţii poate fi utilizată această autorizare parlamentară. Totuşi, oficialii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării au spus că utilizarea mandatului se va limita la Siria. Acuzând că poziţia Partidului Popular Republican pe tema Siriei depăşeşte linia morală, Erdogan a criticat dur principalul partid de opoziţie, spunând că ţine partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *