Siria, sanctionata drastic de Liga Araba

, ,
 

arab leagueLiga Arabă a adoptat duminică sancţiuni economice împotriva Siriei, pentru a constrânge regimul președintelui Bashar al-Assad să înceteze represiunea, a anunţat premierul Qatarului, Hamad ben Jassem al-Thani, la finalul unui Consiliu extraordinar al miniştrilor arabi la Cairo. Dintre cei 21 de membri ai Ligii Arabe, fără a include Siria care a fost suspendată la jumătatea lui noiembrie, 19 au votat în favoarea acestor sancţiuni, în timp ce Irakul şi Libanul s-au “disociat”, a precizat şeicul Hamad. Măsura a venit după ce Siria a refuzat să permită ca 4000 de observatori ai Ligii Arabe să intre în ţară să evalueze situaţia de pe teren.
Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că circa 3500 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor anti-guvernamentale din ultimele luni din Siria, transmite RRA. Siria, unul dintre membrii fondatori ai Ligii Arabe, a condamnat sancţiunile ca o trădare a solidarităţii arabe. Ministrul de externe sirian Walid al-Muallem a acuzat liga că încearcă să “internaţionalizeze”  conflictul. Damascul depinde de vecinii săi arabi pentru jumătate din exporturile sale şi un sfert din importuri, astfel încât sancţiunile vor intensifica presiunea asupra Siriei şi vor accentua sentimentul de izolare al ţării.
Potrivit premierului Qatarului, Hamad ben Jassem al-Thani, sancţiunile adoptate de Liga Arabă împotriva Siriei cuprind: Tăierea tranzacţiilor cu banca centrală siriană; Stoparea de finanţare de către guvernele arabe pentru proiectele din Siria; Interdicţia de călătorie în alte state arabe pentru înalţii oficiali sirieni; Îngheţarea activelor financiare ale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad; Declaraţia invită băncile centrale arabe să monitorizeze transferurile de bani în Siria, cu excepţia transferurilor de la sirieni în străinătate.
UE, care reprezintă cea mai mare sursă de comerţ a Siriei, a impus deja sancţiuni Damascului. Televiziunea de stat siriană a descris sancţiunile drept “măsuri fără precedent care vizează poporul sirian”. Liga Arabă a ameninţat Siria cu sancţiuni la începutul acestei luni, după ce preşedintele Bashar al-Assad nu a reuşit să pună în aplicare măsuri pentru a pune capăt violenţelor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *