Siria. Rusia critica suspendarea misiunii Ligii Arabe

, , ,
 

arab leagueRusia a condamnat duminică decizia Ligii Arabe de a-şi suspenda misiunea de observatori în Siria, reafirmându-şi în acelaşi timp opoziţia faţă de proiectul de rezoluţie în problema siriană prezentat la ONU de ţările arabe şi occidentale.
“Am dori să ştim pentru ce se comportă astfel faţă de un instrument atât de util,” a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat într-o vizită la Brunei. “Eu aş susţine mai degrabă o creştere a numărului de observatori”, a adăugat ministrul rus. El şi-a exprimat în continuare surprinderea “că, după decizia de prelungire cu o lună a misiunii de observatori, anumite ţări, şi în special ţările din Golful Persic, şi-au rechemat observatorii”.
Liga Arabă a anunţat sâmbătă suspendarea acestei misiuni, denunţând o recrudescenţă a violenţelor în ultimele zile, care ar fi făcut cel puţin 210 morţi, dintre care 142 de civili. Serghei Lavrov a ţinut să precizeze că nu va susţine ţările occidentale, care au apreciat ca inutil acest gen de misiune şi ca fiind imposibil de angajat un dialog cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. “Cred că sunt declaraţii iresponsabile întrucât încercarea de sabotare a unei ocazii pentru calmarea situaţiei este absolut impardonabilă” a mai declarat Lavrov.
Rusia, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova, va dori să consulte raportul observatorilor Ligii Arabe, înainte de vizita de marţi în Consiliul de Securitate a secretarului general al Ligii Arabe şi a premierului din Qatar, pentru a cere ca ONU să treacă la acţiune. Moscova refuză să susţină o rezoluţie prezentată la Naţiunile Unite de europeni şi de statele arabe asupra crizei în Siria, ce sprijină apelul Ligii Arabe privind plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad. Rusia a prezentat la ONU propriul său proiect de rezoluţie, care atribuie responsabilitatea violenţelor din Siria atât regimului preşedintelui Assad, cât şi opoziţiei, o opţiune însă respinsă de ţările occidentale.
De asemenea, Moscova, care şi-a menţinut relaţiile apropiate cu fostul său aliat din perioada sovietică, a încheiat recent un contract cu Damascul pentru livrarea a 36 de avioane de luptă şi antrenament Yak-130, în valoare de 550 milioane de dolari, iar flota rusă de război are acces la porturile siriene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *