Siria, in atentia Consiliului de Securitate

, ,
 

UN_Security_CouncilMarea Britanie, Franta, Germania si Portugalia au pus in circulatie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect care condamna respresiunea sangeroasa a manifestantilor din Siria, au informat luni diplomati, citati de presa intrenationala. Acest proiect de declaratie ar putea fi dat publicitatii daca cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate vor ajunge la un acord, a precizat un diplomat sub rezerva anonimatului. “Declaratia condamna violenta si lanseaza un apel la retinere”, a precizat diplomatul citat. Tarile citate isi aduc sprijinul la un apel lansat vineri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pentru o ancheta “transparenta” dupa moartea a sute de manifestanti in Siria in ultimele saptamani. Ele saluta de asemenea initiativa presedintelui Bashar al-Assad de a ridica starea de urgenta in vigoare de 50 de ani in tara si subliniaza importanta Siriei pentru stabilitate in Orientul Mijlociu. Potrivit unui diplomat ONU, cazul Siriei este diferit de cel al Libiei, pentru care, propriii ei reprezentanti care au dezertat din randurile guvernului au cerut Consiliului de Securitate o condamnare si sanctiuni. O alta diferenta fata de Libia este ca poporul nu a pus mana pe arme impotriva regimului, a mai spus sursa citata. Siria si-a inchis granita cu Iordania, au indicat luni surse oficiale iordaniene, dupa desfasurarea de tancuri ale armatei la Deraa, nucleu al miscarii de protest siriene. Un oficial din cadrul Ministerului sirian de Interne a dezmintit insa informatiile potrivit carora tara sa si-ar fi inchis granita cu Iordania, relateaza presa internationala. Un diplomat de rang inalt in capitala hasemita a confirmat inchiderea celor doua puncte vamale siriene Deraa si Nassib, situate la frontiera cu Iordania. Aceasta este cea mai importanta operatiune de securitate de pana acum, a estimat la randul sau un alt oficial iordanian. Pe de alta parte, Mohammad Faour, un oficial din cadrul ministerului, a afirmat ca informatiile aparute in media potrivit carora granita dintre Siria si Iordania ar fi fost inchisa nu sunt adevarate. “Tranzitul catre si dinspre tara este normal”, a afirmat Mohammad Faour. Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata si altele au fost ranite luni la Deraa, in sudul Siriei, unde au fost desfasurati in jur de 3.000 de membri ai fortelor de securitate sustinuti de blindate, in timp ce in diferite suburbii ale Damascului fortele de ordine au deschis focul ranind si arestand un numar nedeterminat de persoane, indica cel mai recent bilant furnizat de militanti pentru drepturile omului.

MAE roman isi avertizeaza cetatenii

Avand in vedere deteriorarea situatiei de securitate din Siria, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in aceasta tara iar celor care se afla deja in Siria sa paraseasca zona folosind cursele aeriene comerciale, inca disponibile. Au fost semnalate violente pe intreg teritoriul tarii, inclusiv la Damasc. Numarul victimelor din randul civililor (decese sau raniri) este in crestere. In ultimele zile mai multe autostrazi importante, inclusiv Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep si Damasc-Iordania au fost temporar inchise din cauza demonstratiilor. Legaturile de comunicatie in Siria pot suferi unele intreruperi sau limitari. Exista, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste in locuri publice. Cetatenilor romani li se recomanda sa evite total, in aceasta perioada, deplasarile in localitatile Daraa si Lattakia si, in general, in regiunea de sud a Siriei, in apropierea frontierei cu Iordania. Totodata, MAE recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile la granita cu Irak. Cetatenii romani, care se mai afla in Siria, sunt sfatuiti sa se informeze, asupra situatiei de securitate din zona! Cetatenii romani care se afla in Siria sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Damasc si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta. Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari privind posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta. Cetatenii romani sunt sfatuiti cu insistenta sa isi incheie asigurare de calatorie, medicala si de viata! MAE recomanda cetatenilor romani care se afla deja in Siria:

– Sa respecte cu strictete anunturile si recomandarile autoritatilor locale;

– Sa evite zonele aglomerate, in care se desfasoara mitinguri, manifestatii publice si sa nu foloseasca in aceste zone sau in apropierea institutiilor publice aparatura fotografica sau video;

– Sa urmareasca mass-media locala pentru a afla care sunt zonele in care se desfasoara actiuni de protest pentru a le putea evita;

– Sa evite circulatia pe timp de noapte, indiferent de zona;

– Sa respecte traditiile si obiceiurile locale;

– Sa pastreze in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si sa nu le expuna in mod vizibil asupra lor sau in masini.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *