Epidemia globala de SIDA ar putea fi tinuta sub control in cinci ani prin testarea fiecarei persoane din zonele cu risc mare si tratarea imediata a celor ce sunt pozitivi la testul pentru virusul HIV, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Terapia universala cu medicamente anti-retrovirale (ART) nu numai ca ar salva milioane de vieti, dar ar preveni si transmiterea HIV prin a-i face pe cei ce poarta virusul mai putin periculosi pentru ceilalti, considera Brian Williams, directorul Centrului sud-african pentru Epidemiologie si Analiza (Sacema), considerat unul dintre cei mai importanti experti in domeniu. Desi o asemenea initiativa ar fi scumpa initial, la un nivel de cel putin 3 miliarde de dolari pe an doar in Africa de Sud, s-ar dovedi eficienta apoi prin reducerea costurilor pentru tratarea pacientilor cu SIDA si reducerea daunele economice provocate de decesele cu SIDA, a mai aratat Williams intr-un amplu studiu prezentat in fata Asociatiei americani pentru Avansul Stiintei. In absenta unui vaccin, un program agresiv de tratament este cea mai promitatoare cale de a controla boala ce afecteaza 33 milioane de persoane in lume si ucide 2,1 milioane anual, arata sursa citata. De asemenea, are potentialul de a injumatati infectiile cu tuberculoza asociate cu HIV si SIDA.
Potrivit surselor oficiale din cadrul ONU, citate de mass-media de specialitate, doua programe pilot de testare universala si tratament vor incepe in Africa de Sud in aceste an, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aratat ca va sustine strategia daca se dovedeste eficienta.
Vize anti-sida
Autoritatile din Statele Unite ale Americii au anuntat recent anularea masurilor adoptate in urma cu 22 de ani care le interziceau persoanelor bolnave de SIDA sa patrunda in Statele Unite. Presedintele american Barack Obama a explicat ca interdictia nu era compatibila cu planul Statelor Unite de a avea un rol primordial in lume in combaterea SIDA. Noile reguli au fost deja implementate, iar Statele Unite intentioneaza sa organizeze din 2012 reuniuni semestriale internationale destinate coordonarii programelor de combatere a HIV/SIDA.
Reamintim ca masurile restrictive privind intrarea in SUA a persoanelor infectate cu HIV fusesera adoptate la sfarsitul anilor 1980, fiind contestate de organizatiile internationale pentru protectia drepturilor omului. Totodata, restrictii legale similare sunt in vigoare in aproximativ 20 de state, inclusiv Libia si Regatul Arabiei Saudite.
Statistici ingrijoratoare
Conform noilor date prezentate in cadrul Raportului asupra epidemiei SIDA pentru anul 2009, citat de mass-media, numarul de noi infectari cu HIV a scazut cu 17% (de la 3.2 milioane in 2001, la 2.7 milioane in 2008) in ultimii opt ani. Din 2001, cand a fost semnata Declaratia ONU de Angajament in HIV/SIDA, numarul de noi infectari la nivel global a scazut simtitor, in mare parte acest lucru fiind datorat eforturilor din statele Africii Sub-Sahariene. In acelasi timp, in Europa de Est, dupa o perioada de cresteri dramatice ale numarului de noi infectati in randul consumatorilor de droguri injectabile, epidemia s-a stabilizat considerabil. Cu toate acestea, exista tari in care semnele indica noi cresteri in privinta noilor infectari cu HIV. Potrivit raportului citat, SIDA este in continuare o problema majora de sanatate, exista o variatie geografica semnificativa intre tari si regiuni, iar epidemia se dezvolta, avand un impact devastator asupra situatiei politice, demografice si economice din statele afectate. „Vestea buna este aceea ca aceste scaderi sunt datorate, cel putin partial, prevenirii HIV”, a declarat Michel Sidibe, Directorul Executiv al UNAIDS. „Oricum, cercetarile arata ca programele de prevenire sunt receptive, nu scapa ocazii favorabile, iar daca noi vom reusi sa gasim resurse si programe in locurile unde ele vor avea un impact major, progresul rapid va fi asigurat si multe vieti vor fi salvate”.
Conform estimarilor, in lume traiesc 33.4 milioane de persoane infectate, dintre care 2,7 milioane au fost infectate in 2008. Datele din raport arata ca, incepand cu 1996, cand tratamentul ARV a devenit disponibil, rata mortalitatii ca urmare a SIDA a scazut cu 10%, 2.9 milioane de vieti fiind salvate. „Nu putem lasa acest moment sa ne scape. Este timpul sa dublam eforturile si sa salvam mai multe vieti”, a spus Dr. Margaret Chan, Directorul General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Arii proritare
Un rezultat important al studiului arata faptul ca impactul programelor de raspuns impotriva SIDA este important in zonele unde componentele de prevenire si tratament au fost integrate in alte servicii de sanatate si bunastare sociala. Totodata, epidemia SIDA evolueaza iar programele de prevenire HIV nu se adapteaza suficient de repede la schimbari Spre exemplu, in Europa de Est, dupa cresterea alarmanta a numarului de infectari ca urmare a folosirii de ace infectate la injectarea drogurilor, s-a ajuns la raspandirea virusului la partenerii sexuali ai consumatorilor de droguri injectabile.
In acelasi timp, datele arata ca exista putine programe de prevenire pentru persoanele cu varste de peste 25 de ani, cupluri casatorite si persoane in relatii stabile, vaduve si persoane divortate. Raportul mai atrage atentia ca finantarea prevenirii a atins cele mai mici procente din bugetele alocate HIV in cele mai multe tari.
Concluziile raportului subliniaza ca in Europa de Est numarul de adulti si copii care traiesc cu HIV a crescut a 1.5 milioane in 2008, o crestere cu 66% fata de 2001, iar prevalenta HIV in regiune este in crestere, cu epidemie ingrijoratoare in Ucraina si Federatia Rusa, peste 42% dintre noile cazuri de transmitere realizandu-se prin contact heterosexual.
Conform planului de lucru UNAIDS 2009-2011, organizatia vizeaza noua arii prioritare, precum reducerea transmiterii pe cale sexuala a HIV, prevenirea mortalitatii materne si a infectarii copiilor cu HIV, asigurarea tratamentului pentru persoanele afectate, prevenirea deceselor persoanelor infectate cu HIV ca urmare a tuberculozei, protejarea consumatorilor de droguri in ceea ce priveste infectarea cu HIV, eliminarea legislatiei, politicilor si practicilor, discriminarii si stigmatizarii care blocheaza un raspuns eficient impotriva SIDA, oprirea violentei asupra femeilor si fetelor, incurajarea tinerilor sa se protejeze de HIV, protectie sociala pentru persoanele afectate.
Romania, afectata de epidemie
Pana la data de 31 decembrie 2008, in Romania fusesera inregistrate 11.311 de cazuri de SIDA, relateaza surse medicale. Dintre aceste cazuri, 69% au fost descoperite la copii (0-14 ani). In acelasi timp, 4.322 de persoane erau infectate cu HIV. Doar in anul 2008 au fost identificate 211 noi cazuri de infectare HIV, 79% dintre adultii nou infectati dobandind virusul prin contact heterosexual. Pentru amatorii de statistici, detaliat pe grupe de varsta situatia arata in felul urmator: 3% (0-14 ani), 38% (15-24 de ani), 36% (25-34 de ani), 25% (peste 35 de ani).
Aceste observatii arata faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care se infecteaza fac parte din populatia generala de tineri, principala cale de infectare fiind contactul sexual neprotejat. Aceasta tendinta este confirmata si de raportul pentru primul semestru al anului 2009, unde se arata ca 77% dintre noile cazuri de infectare au la baza contactele heterosexuale. Totodata, transmiterea prin intermediul instrumentarului medical nesterilizat (in spitale) a scazut extrem de mult, aceasta cale fiind virtual eliminata. In acelasi timp, tendintele arata ca exista o crestere semnificativa a transmiterilor pe cale verticala (de la mama la fat) si in ceea ce priveste contactele sexuale la adulti (in special tineri adulti). In acest moment, Romania are cel mai mare numar de persoane afectate de HIV/SIDA aflate sub tratament din toata Europa Centrala si de Est (7.434).
Obiectivul fixat pentru 2010 de catre Institutul National de Boli Infectioase, Departamentul de Monitorizare si Evaluare HIV/SIDA in componenta de prevenire la tineri, este reducerea incidentei HIV cu 20% fata de anul 2007. Potrivit datelor Institutului intreaga populatie a Romaniei a auzit despre HIV/SIDA iar 82% identifica folosirea prezervativului ca fiind principala modalitate de prevenire. Totodata 10,3% dintre respondentii la studiu si-au inceput viata sexuala inainte de 15 ani iar din totalul de persoane active sexual, peste 60% afirma ca au folosit prezervativul la primul contact sexual.
Finantarea programelor de prevenire este deficitara, tratamentul pentru mentinerea serviciilor de tratament si suport fiind acoperita in totalitate din bugetele nationale si locale, iar testarea HIV este suportat de Ministerul Sanatatii. Prevenirea la grupurile vulnerabile este sustinuta din surse ca Fondul Global si ONU, finantarea primei componente a strategiei HIV/SIDA, si anume prevenirea in populatia generala de tineri fiind considerata deficitara.
0 Comentarii