Si-a incheiat misiunea BLACKSEAFOR. Corveta "Contraamiral Horia Macellariu" se intoarce la Mangalia

, , , ,
 

După trei săptămâni de instruire în comun în cadrul Grupării BLACKSEAFOR, corveta “Contraamiral Horia Macellariu” va reveni în portul militar Mangalia duminică, 26 august.
Prima fază a celei de-a douăsprezecea activări a BSF s-a desfăşurat în perioada 6 -24 august şi a cuprins, pe lângă exerciţiile desfăşurate pe mare, activităţi de reprezentare în porturile Golcuk şi Trabzon (Turcia) şi Novorossijisk (Federaţia Rusă). Comanda Grupării va fi exercitată până în august 2013 de reprezentantul Turciei.
Exerciţiile la care au participat navele BSF au fost axate în principal pe dezvoltarea procedurilor comune de apărare colectivă, căutare şi salvare a oamenilor căzuţi în apă, intervenţie pentru ajutorarea unei nave avariate, precum şi limitarea efectelor unor accidente cu repercursiuni asupra mediului. Corveta “Contraamiral Horia Macellariu” este comandată de căpitan-comandorul Liviu Coman şi are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 90 militari.Unul dintre aceştia, aspirant Andreea Macovei, a şi realizat un “jurnal de bord” al misiunii, pe care îl publicîm în continuare.

Ieşirea din portul Mangalia

Pe data de 5 august a.c, la ora 13.00 corveta 265 “Contraamiral Horia Macellariu” a executat manevra de ieşire din portul Mangalia în vederea participării la prima fază a celei de-a douăsprezecea activare a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră BLACKSEAFOR. Nava românească, având la bord un echipaj de 90 de marinari sub comanda căpitan-comandorului Liviu Coman, a părăsit apele teritoriale româneşti navigând în mare liberă aproximativ 140 de mile marine spre strâmtoarea Bosfor, pentru a acosta în primul port de escală al misiunii, Gölcük – Turcia.
Navele participante în acest an la BSF, alături de nava noastră, sunt dragorul maritim Shkval din Bulgaria, nava de desant Novocerkassk din partea Federaţiei Ruse, corveta multirol Heybeliada din Turcia şi nava de comandament Slavutych din partea Ucrainei.
Intrarea în portul Gölcük a avut loc, după mai bine de 24 de ore de marş, iar activităţile în port au debutat cu o vizită oficială a comandanţilor navelor din grupare la Comandamentul Flotei tuceşti. Tot în port s-au organizat ateliere de lucru în vederea optimizării exerciţiilor planificate în următoarea etapă pe mare, vizite socio-culturale la obiective istorice din regiunea Izmit, exerciţii simulate la Centrul de Instruire pentru Navele de Suprafaţă Yildizlar, competiţii sportive şi o conferinţă de presă la bordul navei turceşti Heybeliada. Activitatea emblematică a primei faze a activării a fost desigur ceremonialul de schimbare a comenzii Grupării. Comanda BLACKSEAFOR se schimbă în fiecare an, în ordine alfabetică. Pe timpul acestei activări, comanda grupării va aparţine Tuciei, iar celelalte ţări riverane Mării Negre vor desemna ofiţeri în cadrul statului major al BSF, precum şi ofiţeri de legătură în portul Gölcük pentru comandantul operaţional al BSF.

La orizont Trabzon

Cea mai aşteptată perioadă de antrenamente a fost, aşa cum era de aşteptat, prima petrecută pe mare. În perioada 10 – 13 august, cele 5 nave din grupare au desfăşurat exerciţii în comun în apele teritoriale turceşti, în Marea Marmara, în Strâmtoarea Bosfor, precum şi în largul Mării Negre, pe o distanţă de aproximativ 540 de mile marine, între Gölcük şi Trabzon (Turcia). Activităţile au cuprins diverse manevre în formaţie sub conducerea ofiţerilor de cart, exerciţii de reaprovizionare pe mare şi remorcaj, exerciţii de recuperare a omului căzut peste bord, antrenamente de comunicaţii, precum şi exerciţii de respingere a atacurilor aeriene inamice simulate. Pntru creşterea complexităţii scenariului, la activităţi au contribuit şi forţe adiţionale din partea Turciei: o ambarcaţiune rapidă a Gărzii de Coastă şi avioane aparţinând Forţelor Aeriene. Luni, 13 august, începând cu ora 18.00, navele din grupare au ambarcat piloţi pentru intrarea în portul Trabzon.

Din nou în port

Faza a treia a activării a coincis cu staţionarea în portul Trabzon pe o durată de 4 zile. Personalul desemnat de la bordul corvetei româneşti a participat la ateliere de lucru, în cadrul cărora s-au pus la punct ultimele detalii privind activităţile care vor urma pe mare. De asemenea, echipajul a sărbătorit Ziua Marinei Române, ocazie cu care comandantul navei a dat citire mesajului primit din partea Şefului Statului Major al Forţelor Navelor, Vam. dr. Aurel Popa.
Ca în fiecare port prin care au trecut, şi în Portul Trabzon, navele grupării au putut fi vizitate de către populaţia civilă.

Spre Federaţia Rusă

În dimineaţa zilei de vineri, 17 august, navele sub pavilionul BLACKSEAFOR au executat manevra de ieşire din portul Trabzon. Activităţile pe mare au cuprins exerciţii de reaprovizionare pe mare, de remorcaj, un exerciţiu de căutare şi salvare pe mare, precum şi exerciţii de manevre simple cu formaţia navală. De asemenea, s-a executat şi un exerciţiu de interdicţie maritimă şi boarding, în care navele din grupare au jucat, pe rând, rolul de navă comercială suspectă. Nava românească a colaborat, în cadrul acestui exerciţiu, cu nava de desant rusească Novocerkassk. Aceasta din urmă, conform procedurilor, după interogarea navei a trimis echipa de control (boarding) la bordul navei “comerciale”. Aici, urmând aceeaşi paşi bine stabiliţi, s-a trecut la verificarea documentelor, a echipajului şi binenţeles a încărcăturii. Marinarii români, acum transformaţi în echipaj civil, au făcut ca, în limitele scenariului, situaţia să fie cât mai complexă şi provocatoare.
După 3 zile de marş şi exerciţii intense pe mare, luni 20 august, navele iau în vizor ultima “ţintă” a acestei prime faze a celei de-a douăsprezecea activări: portul Novorossiysk din Federaţia Rusă. Pe timpul staţionării, au fost organizate vizite oficiale la Primăria oraşului Novorossiysk şi la conducerea Bazei Navală, clasica de acum conferinţă de presă, excursii pentru echipaje, precum şi program de vizite la bord pentru populaţia civilă în scopul promovării scopurilor exclusiv paşnice ale Grupării.
Activarea august 2012 a Grupului de Cooperare Navală se încheie vineri, 24 august, când navele participante îşi vor lua rămas-bun şi se vor îndrepta spre locurile de dislocare permanentă. Corveta “Contraamiral Horia Macellariu” va intra în apele teritoriale ale României în dimineaţa zilei de duminică, 26 august, urmând a executa manevra de intrare în portul Mangalia începând cu ora 09.00.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *