Shimon Peres: Romania poate sa-i ajute pe palestinieni sa-si construiasca un stat si sa ajute Israelul sa obtina pacea

de | aug. 11, 2010 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Israelului, Shimon Peres, vine miercuri seara (11 august 2010), intr-o vizita oficiala in Romania, asa cum anunta luna trecuta agentia de presa KARADENIZ PRESS.”Sunt foarte recunoscator pentru rolul jucat de Romania si contributia la procesul de pace dintre Egipt si Israel. Cat priveste situatia actuala, cred ca Romania poate sa joace un rol. In primul rand, Romania are o pozitie clara impotriva terorismului.

Presedintele israelian Shimon Peres debarca la Bucuresti

Presedintele israelian Shimon Peres debarca la Bucuresti

Presedintele Israelului, Shimon Peres, vine miercuri seara (11 august 2010), intr-o vizita oficiala in Romania, asa cum anunta luna trecuta agentia de presa KARADENIZ PRESS. ”Sunt foarte recunoscator pentru rolul jucat de Romania si contributia la procesul de pace dintre Egipt si Israel. Cat priveste situatia actuala, cred ca Romania poate sa joace un rol. In primul rand, Romania are o pozitie clara impotriva terorismului. Terorismul este una dintre problemele, dificultatile in calea obtinerii pacii. Iar daca pericolul terorismului poate fi redus, atunci palestinienii din Gaza si Cisiordania se pot reunifica. Astazi ei au doua state: unul legitim si un altul creat prin teroare. Si am vrea ca palestinienii sa aiba propriul lor stat, un singur stat, nu doua, dintre care unul implicat in terorism. In al doilea rand, Romania poate, prin vocea sa, in Europa si in lume, care este foarte respectata, sa-i ajute pe palestinieni sa-si construiasca un stat si sa ajute Israelul sa obtina pacea”, a declarat Shimon Peres, intr-un interviu acordat TVR.
”In ultimii 10 ani Romania a incercat sa scape de costurile si problemele ce au venit cu fostele sisteme, cu ocupatiile, cu diviziunile, cu starea de spirit din Balcani, cu regimul comunist si acum cred ca Romania s-a repozitionat ca un nou partener european, cu propria sa civilizatie, si participa la construirea unei economii, la lupta impotriva terorismului. De asemenea, din punctul nostru de vedere, a dezvoltat o extraordinara relatie cu Israelul, in special la nivelul presedintelui”, a mai spus Shimon Peres.

Solutia corecta

“Am analizat posibilitatea reluarii negocierilor directe, intre Palestina si Israel, lucru pe care noi il incurajam foarte puternic si il sustinem, nu numai in relatia cu cele doua state, ci si in interiorul aliantelor din care facem parte. Consideram ca solutia corecta este: doua state, care sa traiasca unul langa celalalt, in pace si securitate”, a declarat, in 12 iulie, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas.
“Baza negocierilor directe, consideram noi, ca trebuie sa fie “foaia de parcurs” a Cvartetului si initiativa araba de pace. De asemenea, consideram absolut necesara o optiune clara a Hamas pentru organizarea de alegeri asa cum propune, ca mediator, Egiptul. O propunere acceptata de Guvernul palestinian si care, in opinia noastra, este bine sa fie acceptata si de Hamas, care controleaza Gaza. In opinia noastra, Hamas are o ocazia extraordinara, de a contribui la consolidarea statului palestinian, acceptand propunerile asa cum ele au fost mediate de Egipt”, a Basescu. Presedintele Romaniei s-a referit si la semnarea unui acord interguvrnamental care va permite ca, incepand cu anul universitar 2011 – 2012, sa se acorde din nou burse ale statului roman pentru tinerii palestinieni: 10 burse pentru Facultatea de Medicina, 10 burse pentru inginerie si 10 pentru Aparare Civila la Academia de Politie. De asemenea, va continua programul inceput in 2009, prin care experti in politica externa din Romania s-au deplasat la Ramallah, unde au organizat cursuri de pregatire a tinerilor diplomati palestinieni.
“Apreciez pozitia Romaniei si suntem increzatori ca aceasta va actiona, atat individual, cat si in cadrul parteneriatului sau, din cadrul Uniunii Europene, pentru a impulsiona procesul de pace. I-am spus domnului Presedinte ca suntem gata sa mergem la negocieri directe in momentul in care vom primi semnale pozitive ca se poate realiza un progres prin intermediul acestor negocieri. In pozitia noastra, pe care am avut-o fata de convorbirile care au avut loc recent intre partea israeliana si America, ne bazam pe cele prevazute in „foaia de parcurs”. Facem tot ce ne sta in putinta pentru a asigura unitatea poporului palestinian si am dori ca si Hamas sa semneze documentul egiptean pentru a se putea merge mai departe pe calea organizarii alegerilor”, a declarat, la randul sau, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, care, in incheiere, a tinut sa exprime condoleante si compasiune pentru victimele inundatiilor catastrofale care au lovit Romania.

Inedit: vizita anuntata cu o luna inainte

Cateva zile mai tarziu, ambasadorul Statului Israel la Bucuresti, David Oren, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, declara, la cel de-al doilea Congres al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ca presedintele Israelului, Shimon Peres, va efectua o vizita oficiala in Romania in august. “Aceasta vizita va fi o oportunitate pentru a adanci relatiile bilaterale dintre statele noastre si legaturile speciale intre Statul Israel si comunitatea evreiasca din Romania”, a afirmat David Oren. Diplomatul a evidentiat aprofundarea relatiilor bilaterale romano-israeliene in ultimii trei ani, vorbind de vizita de anul trecut a presedintelui Traian Basescu in Israel si a doi ministri ai Israelului, anul acesta, la Bucuresti.

Peres, insotit in Romania de comandantul fortelor aeriene israeliene

Presedintele israelian, Shimon Peres, se va intalni joi dimineata cu Traian Basescu, in cadrul unei vizite dominate de accidentul unui elicopter israelian produs in iulie in Muntii Bucegi, soldat cu moartea a sase militari israelieni si unul roman, scrie presa isrealiana. Presedintele israelian va fi insotit de comandantul fortelor aeriene israeliene, generalul Ido Nehushtan si de alti zece ofiteri, piloti de elicoptere Yasour. El va participa, joi dupa-amiaza, la o ceremonie religioasa organizata la principala sinagoga din Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si membri ai Guvernului roman. In cadrul acestui serviciu religios vor fi aprinse sapte lumanari, cate una pentru fiecare dintre victimele tragediei. In afara de serviciul religios in memoria militarilor morti in accidentul de elicopter, Peres va participa vineri la o ceremonie religioasa la monumentul inchinat victimelor Holocaustului din Romania.

Fortele aeriene israeliene, urmarite de ghinion in Romania

Doua elicoptere israeliene de transport tip CH-53 (Yasour), care au participat la exercitiul comun aerian romano-israelian BLUE SKY 2010, aflate in zbor de repatriere, au solicitat marti, 3 august, autoritatilor romane sa aterizeze in regim de urgenta, pentru o escala tehnica, in zona localitatii Vulpesti, judetul Arges. Autoritatile militare romane s-au aflat in contact cu echipajele celor doua elicoptere, pentru stabilirea nevoilor de sprijin, urmand ca la inlaturarea cauzelor care au impus escala tehnica, elicopterele israeliene sa-si continue zborul, a anuntat atunci Ministerul Aparii Nationale. Unul dintre cele doua elicoptere militare israeliene a decolat la aproximativ patru ore de la producerea incidentului, la fata locului ramanand insa celalalt aparat, la motorul caruia exista o defectiune, fiind necesara inlocuirea unei piese, care ar urma sa fie adusa din Israel.
Fortele Armate Israeliene au confirmat incidentul, precizand ca la scurt timp de la decolare pilotii au fost avertizati de echipamentul de bord ca exista o problema mecanica sau electrica. Echipajul a solicitat si a executat o aterizare controlata si s-a intors la o baza aeriana din Romania pentru reparatii.
Un elicopter israelian de tip CH-53, in care se aflau sase militari israelieni si unul roman, s-a prabusit si in data de luni, 26 iulie, in zona Fundata-Zarnesti, in masivul Bucegi, in timpul unui exercitiu comun de antrenament. Aparatul participa la exercitiul comun aerian romano-israelian Blue Sky 2010, care s-a desfasurat intre 18 si 29 iulie.

Antrenament pentru Iran

Fortele Aeriene israeliene isi vor spori exercitiile de antrenament in Romania, in pofida accidentelor, deoarece trebuie imbunatatita abilitatea pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase, relateaza presa israeliana. Israelul si Romania au inceput discutii privind viitoare exercitii comune de antrenament, in pofida accidentului aerian din Muntii Carpati, in urma caruia au murit sase militari israelieni si unul roman.
Conform evaluarilor, exercitiile trebuie sporite pentru ca, in cazul in care accidentul de saptamana trecuta a fost cauzat de o eroare umana, asa cum sugereaza rezultatele initiale, este nevoie de imbunatatirea abilitatii pilotilor israelieni de a zbura in zone muntoase precum cea din Romania. Exercitiul specific simula o misiune de cautare-salvare in zone nefamiliare. Muntii Carpati sunt cunoscuti pentru varfurile inalte, vremea instabila si padurile dese, conditii in care pilotii israelieni nu se antreneaza frecvent si care seamana cu cele din Iran.
Exercitiile Fortelor Aeriene israeliene in Romania sunt esentiale si trebuie privite in contextul pregatirii unui posibil conflict, avand scopul imbunatatirii capacitatii de lupta intr-un relief dificil, similar cu cel din statele vecine Israelului, afirma, la sfarsitul lunii iulie, adjunctul ministrului israelian al Apararii. “Zburam in Romania pentru a ne antrena in conditii care sa ne permita sa actionam oriunde, inclusiv in state care nu sunt in imediata vecinatate a noastra, dar si pentru a putea patrunde in state arabe”, declara Matan Vilnai, adjunctul ministrului israelian al Apararii, intr-un interviu acordat presei de la Ierusalim. “Este complicat sa ajungem acolo; nu este usor. Ne straduim sa deprindem abilitati care merg dincolo de conditiile din Israel, cu care deja suntem obisnuiti”, explica Vilnai, subliniind ca exercitiile aeriene din Romania ar trebui intelese in contextul pregatirii pentru un posibil conflict. “Zona de actiune imediata nu mai este la frontiera noastra. Este in interiorul statelor vecine. De aceea, capacitatea de a lucra la o astfel de distanta trebuie exersata permanent. Pana acum nu procedam asa. Dar acum a devenit o practica a armatei israeliene”, adauga Vilnai.

Condoleante prezidentiale

Presedintele israelian Shimon Peres a prezentat condoleante familiilor celor sase militari israelieni decedati in accidentul aviatic din Romania. In alocutiuni rostite la baza aeriana Tel Nof, la sud-est de Tel Aviv, si la Rehovot (20 kilometri sud de Tel Aviv), seful statului le-a declarat membrilor familiilor indoliate ca tragedia i-a indurerat nu doar pe ei, ci intreaga natiune. „Ei au fost cei mai buni fii ai Israelului”, a declarat Shimon Peres, explicand ca a efectuat mai multe calatorii in avioane conduse de pilotii decedati si este foarte apropiat de familiile acestora, in greaua pierdere suferita.
Fortele aeriene israeliene sunt printre cele mai valoroase din lume, iar reputatia acestora se datoreaza calitatii membrilor lor, intre care si a celor decedati, a explicat Shimon Peres. Acesta a subliniat ca relieful si clima din Romania ofera conditii de zbor deosebit de dificile, dar asemenea experiente sunt absolut necesare pentru formarea unui personal aerian de elita, capabil sa navigheze in orice situatie. Adresandu-se vaduvei unuia din pilotii decedati, Maggie, insarcinata in luna a patra, Peres i-a urat mult curaj pentru viitor, afirmand ca se roaga si spera ca lumea copiilor de maine sa fie una a pacii.

Calul de povara CH-53 Yasour

Sikorsky CH-53 Sea Stallion este un elicopter de transport de mari dimensiuni, dezvoltat initial pentru marina americana. Elicopterul se afla de asemenea in serviciul fortelor armate din: Israel, Germania, Iran si Mexic. In anul 1962 marina Americana a trasat caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca un viitor elicopter de transport greu care sa vina in sprijinul militarilor ce se deplasau in teatrele de operatiuni. Primul zbor a avut loc in 14 octombrie 1964 iar in anul 1966 aparatul a intrat in dotarea fortelor americane. Fortele aeriene israeliene au in dotare 38 de aparate Sikorsky CH-53 Sea Stallion (8 CH-53A si 32 CH-53D).
Elicopterul de transport model CH-53 Sikorsky este in utilizarea armatei israeliene de la sfarsitul anilor ’60. Este considerat „calul de povara” al fortelor aeriene israeliene, fiind folosit pentru operatiuni de cautare, salvare, transport de trupe, transport de arme si echipament catre teatrul de operatiuni.
Elicopterul tip CH-53 cunoscut in armata israeliana sub denumirea „Yasour” a fost implicat intr-o serie de razboaie si operatiuni militare complexe in cei cincizeci de ani de cand este utilizat. Este un elicopter robust, versatil, capabil sa transporte pana la 10 tone, are optiunea de a transporta un numar mare de trupe. In ultimii zece ani, armata israeliana a imbunatatit capacitatile elicopterului, prelungind utilizarea de catre fortele aeriene cu inca 15 ani. Ca o imbunatatire, elicopterele au fost echipate cu rachete aer sol. De-a lungul timpului elicopterul tip CH-53 a mai fost implicat in accidente, cel mai notabil fiind cel din februarie 1997, cand dintr-o coliziune in aer intre doua elicoptere, au murit 73 de persoane, in sudul Libanului.
In mai 1977, acelasi model de elicopter a fost implicat intr-un tragic accident, cand 54 de parasutisti si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului intr-un zbor de antrenament in Cisiordania.

Caracteristici generale CH-53D

– Echipaj: 2 piloti, plus ingineri de bord
– Capacitate: 37 militari (55 in configuratie alternativa)
– Lungime: 26.97m
– Diametru Rotor: 22.01 m (rotor cu sase pale)
– Inaltime: 7.6 m
– Greutate gol: 10.740 kg
– Greutate maxima la decolare: 19.100 kg
– Motoare: 2× General Electric T64-GE-413 – 3.925 cai putere (2,927 kW)
– Viteza maxima: 315 km/h
– Viteza de croaziera: 278 km/h
– Autonomie: 1.000 km
– Autonomie extinsa: 1.640 km
– Plafon de zbor: 5.106 m
– Rata de ascensiune: 12.5 m/s

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *