Shimon Peres catre poporul iranian: Vrem Pace!

, ,
 

PeresPreşedintele israelian Shimon Peres a adresat miercuri un mesaj de pace poporului iranian în timpul unui discurs în Parlament, în ciuda deceniilor de animozitate între cele două ţări.
„Nu ne-am născut pentru a fi duşmani şi nu trebuie să trăim în duşmănie”, a afirmat Peres. „Să nu lăsăm ca drapelul ostilităţii să ne umbrească moştenirea istorică”, a adăugat el. Israelul acuză de câţiva ani Iranul, pe care îl consideră principalul său duşman, că vrea să construiască arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru negat de Teheran.
În ultimele săptămâni, zvonurile privind un posibil atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene s-au amplificat, alimentate de declaraţii ale liderilor israeliani şi de editoriale în presa internaţională, transmite Agerpres. Săptămâna trecută, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat din nou „regimul” din Israel drept „tumoare periculoasă ce trebuie extirpată”. „Din acest moment, vom susţine orice grup care combate regimul sionist”, a adăugat el. Înainte de Revoluţia islamică din 1979, în perioda Şahului, Israelul şi Iranul întreţineau relaţii strânse în special în domeniul militar.

Franţa se teme de un dezastru

„Trebuie făcut totul pentru a evita” o intervenţie militară israeliană în Iran, a apreciat miercuri ministrul francez de externe Alain Juppe, amintind că împotriva Teheranului şi a programului său nuclear au fost decise „sancţiuni fără precedent”.
Franţa le-a spus liderilor israelieni „că o astfel de intervenţie ar putea avea consecinţe ireparabile şi, drept urmare, ar trebui făcut totul pentru a o evita”, a subliniat el în timpul unei emisiuni la care au participat mai multe canale media. „Şi pentru a o evita, am decis /…/ să punem în aplicare sancţiuni fără precedent”, a continuat el, evocând „îngheţarea activelor Băncii Centrale” iraniene şi „embargoul asupra exporturilor petroliere” ale Teheranului. Pentru aplicarea acestor măsuri europene şi americane, ce vor intra progresiv în vigoare, Franţa încearcă să convingă şi „alţi clienţi ai Iranului, mai ales Japonia şi Coreea de Sud”, a afirmat ministrul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *