Sfori rusesti pentru Serbia la sefia ONU

, , , ,
 

Rusia incearca sa isi creeze un avantaj la sefia Adunarii generale a ONU prin sprijinirea Serbiei in aceasta functie in detrimentul Lituaniei. Ministrul sarb de Externe Vuk Jeremici a declansat o disputa diplomatica in Europa de Est depunandu-si candidatura la presedintia Adunarii Generale a ONU. seful diplomatiei lituaniene Audronius Azubalis a acuzat Rusia de reinvierea unor dispute de pe vremea Razboiului Rece prin sustinerea lui Jeremici impotriva candidaturii ambasadorului Vilniusului la ONU, Dalius Cekuolis. El a declarat ca Jeremici a incercat sa exercite un “santaj” asupra tarii sale. intr-un interviu Jeremici a respins aceste acuzatii, subliniind ca tara sa merita sa obtina un post de prim plan la nivel international. in acest an, presedintia Adunarii urmeaza sa revina unei tari din Europa de Est, iar cei 193 de membri ai acesteia urmeaza sa participe la un vot, in iunie, pentru prima data din 1991 si pana in prezent. De obicei, cele cinci grupuri regionale din cadrul Adunarii isi repartizeaza postul prin rotatie, iar presedintele este desemant prin aclamare pentru un mandat de un an. insa, de aceasta data, cele 23 de tari membre ale grupului Europei de Est nu au reusit sa ajunga la un consens. in prezent, presedinte este Nassir Abdulaziz al-Nasser din Qatar. Jeremici si Azubalis sunt implicati in campanii intense la New York.

Rivalitati in sud-estul Europei

Acest caz a “reinviat toate vechile rivalitati din Europa de Est, lucru de care nu aveam nevoie”, a declarat un ambasador al unei tari din Europa de Est. Cekuolis si-a depus candidatura in iunie, iar Azubalis afirma ca a fost uimit sa afle in ianuarie ca Jeremici doreste si el postul. “Este regretabil, iar acest lucru arata cel putin ca anumiti politicieni sunt departe de a intelege cum ar trebui sa functioneze politica in Europa”, a declarat Azubalis pentru presa la New York. Refuzand un vot cadrul grupului regional, a continuat ministrul lituanian, Rusia si Serbia depun eforturi “sa opuna un vot de veto” fata de ambitiile lituaniene. Potrivit unor diplomati, Lituania suspecteaza Rusia ca l-a incurajat pe Jeremici sa candideze din cauza ostilitatii dintre Moscova si Vilnius pe tema anexarii Lituaniei de catre fosta Uniune Sovietica. Letonia, Estonia si Lituania au fost anexate de fosta URSS in cursul celui de al Doilea Razboi Mondial. Moscova a recunoscut independenta Lituaniei abia pe 6 septembrie 1991. Acest stat baltic cu 3,2 milioane de locuitori a aderat la NATO si Uniunea Europeana (UE) in 2004. Rusia a fost iritata de un discus sustinut la ONU de ambasadorul lituanian in 2010, cu ocazia marcarii a 65 de ani de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, in care s-a referit la anexarea sovietica. “Ceea ce am auzit spunandu-se in mod neoficial este ca Rusia este obsedata de modul in care abordam istoria celui de al Doilea Razboi Mondial”, a spus Azubalis. “Poate parea ridicul, dar este un dezacord legat de istorie”, a adaugat ministrul lituanian de Externe. Jeremici si diplomatii rusi resping orice idee a unei conspiratii, insa purtatorul de cuvant al misiunii ruse la ONU Anton Uspensky a confirmat ca Moscova se opune alegerii lui Cekuolis. “Lituanienii au fost primii informati ca nu vom putea sustine un candidat care nu intelege importanta victoriei asupra nazismului (…), lucru care a permis crearea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU)”, a declarat Uspensky. O asemenea persoana “nu ar trebui sa prezideze Adunarea Generala” a organizatiei, a apreciat purtatorul de cuvant. Azubalis afirma ca Jeremici a amenintat cu blocarea candidaturii Lituaniei pentru un loc de membru nepermanent in cadrul Consiliului de Securitate in 2014, daca Vilniusul nu renunta la candidatura sa la presedintia Adunarii. “Relatiile noastre nu ar trebui sa fie fondate pe un santaj sau pe un vot de veto, ci pe dialog”, a comentat ministrul lituanian de Externe.

Pledoaria Serbiei

Potrivit lui Jeremici, Lituania a avut, deja, partea sa de posturi internationale importante, referindu-se la detinerea presedintiei Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in 2011. “Este o tara mica, noi suntem o tara mica, iar eu cred ca am servi mai bine sistemul ONU daca ne-am repartiza responsabilitatile”, a declarat ministrul sarb. Ministrii sarb si lituanian s-au intalnit la Bruxelles saptamana trecuta, iar Jeremici a confirmat ca sunt angajate negocieri. “Noi am propus un schimb echitabil Lituaniei”, a apreciat acesta. “Suntem pregatiti sa sustinem” candidatura sa la Consiliul de Securitate, a precizat el. “Guvernul sarb, care a depus eforturi mari pentru a asigura stabilitatea si reconcilierea in Balcani (…), crede ca poate contribui in cadrul acestei institutii internationale, prin intermediul primei noastre candidaturi la un post de o asemenea importanta”, a mai precizat Jeremici.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *