Sfat de securitate europeana

, , ,
 

Greece Parcel Bomb

Fenomenul terorismului a atins o noua etapa si vizate de aceste actiuni sunt in special Europa si SUA. Daca pana acum, amenintarile teroriste veneau aproape exclusiv din partea unor grupari ce actioneaza in Orientul Mijlociu, acum datele jocului s-au schimbat si actorii non-statali personificati de teroristi ameninta securitatea Europei chiar din Grecia, care se pare ca, pe fondul instabilitatii create de criza financiara in care se zbate aceasta tara, a devenit fieful terorimului mondial. Pentru a combate acest fenomen expertii in domeniul de siguranta aeriana si explozibili se vor intalni, vineri, la Bruxelles, pentru a cauta in comun solutii la cea mai noua amenintare asupra sigurantei Europei. Reuniunea are loc pe fondul amenintarilor coletelor-capcana expediate din Grecia si Yemen, anunta Comisia Europeana. Cu toate acestea nu trebuie pierdut din vedere ca astfel de actiuni teroriste au loc cu circa doua saptamani inainte de summitul NATO de la Lisabona, unde se doreste lansarea unui noul Concept strategic al Aliantei, precum si definitivarea aspectelor ce tin de scutul american antiracheta.

Blocaj international

Actualele reglementari in materie de siguranta la nivel european vizeaza doar coletele expediate de pe teritoriul unui stat membru UE. “In prezent, din ceea ce stiu eu, nu exista propuneri privind blocarea pachetelor provenind din terte tari”, precizeaza purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Afaceri Interne de la CE, Michele Cercone, recunoscand ca oportunitatea unor asemenea masuri va fi discutata vineri. Serviciile de curierat international din Grecia au fost suspendate temporar din cauza coletelor-capcana expediate pe numele presedintelui francez Nicolas Sarkozy, cancelarului german Angela Merkel, premierului italian Silvio Berlusconi si pe adresele a numeroase ambasade.

Atena neaga

Cu toate acestea, Grecia incearca sa diminueze efectele impresiei generale potrivit careia Grecia a devenit un punct sensibil pe harta terorismului international. Coletele-capcana trimise mai multor ambasade din Atena si unor oficiali din Europa nu au legatura cu terorismul international si nici cu grupari ca al-Qaida, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului grec, potrivit CNN. Totusi ambele pachete care au atentat la viata premierilor german si italian venisera cu avioane din Grecia. Alte doua pachete cu explozibili au fost descoperite in sectiunea cargo a aeroportului international din Atena si erau adresate Europol si Curtii europene de Justitie. In plus, cel putin noua pachete cu bombe sau pachete suspecte au fost trimise luni si marti mai multor ambasade din Atena. Doi barbati au fost arestati. Ambii sunt greci, iar unul dintre ei este presupus membru al grupului militant de stanga Conspiratia Celulelor de Foc. Politia mai cauta cinci alti barbati care par sa aiba legatura cu aceeasi grupare.

Bombe la pachet

Politia elena a descoperit in total, marti, cinci pachete-capcana trimise unor ambasade din Atena. Pana la pranz, in total cinci colete-capcana fusesera adresate ambasadelor Elvetiei, Bulgariei, Rusiei, statului Chile si Germaniei. Nu s-au inregistrat victime. Incidentele intervin in conditiile in care patru colete cu bombe au fost descoperite luni in Atena, iar liderul francez Nicolas Sarkozy era unul dintre destinatarii lor. Una dintre bombe, adresata ambasadei mexicane din Atena, a explodat in birourile unei companii de curierat, ranind un angajat. Alte doua colete erau destinate ambasadelor belgiana si olandeza.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *