Sfarsit de campanie electorala in Ucraina

de | oct. 27, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vineri a fost ultima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ucraina, care vor avea loc pe 28 octombrie. Conform mass-media de la Kiev, sâmbătă a fost declarată zi de reflecţie, dezbaterile politice şi promovarea partidelor sau candidaţilor fiind strict interzise

Ucraina, in asteptarea alegerilor parlamentare

Vineri a fost ultima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ucraina, care vor avea loc pe 28 octombrie 2012. Conform mass-media de la Kiev, sâmbătă a fost declarată zi de reflecţie, dezbaterile politice şi promovarea partidelor sau candidaţilor fiind strict interzise.
Alegerile parlamentare din Ucraina se desfăşoară conform unui sistem de vot paralel proporţional-majoritar – 225 de deputaţi sunt aleşi prin reprezentare proporţională în circumscripţiile naţionale pe liste de partid, iar ceilalţi 225 de deputaţi sunt aleşi conform sistemului majoritar în circumscripţiile uninominale. Comisia Electorală Centrală din Ucraina a înregistrat 21 de partide politice care vor încerca să depăşească pragul de 5% pentru a intra în Parlament.
Bătălia pentru cele 450 de locuri în Parlamentul de la Kiev se dă, de fapt, între principalele forțe politice – Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, și alianța partidelor de opoziție “Batkivșcina”, condusă de fostul premier Iulia Timoșenko, a cărei candidatură nu a fost admisă în cursă deoarece în prezent își ispășește condamnarea la șapte ani de închisoare din orașul Harkov.

Mesaj din închisoare

Pe ultima sută de metri, Iulia Timoşenko i-a îndeamnat pe simpatizanţi să contribuie la schimbarea actualei guvernări de la Kiev. Principala solicitare a fostului premier este să nu voteze în favoarea Partidul Regiunilor la alegerile de duminică, scrutin pe care aceasta îl consideră ca fiind un adevărat război împotriva dictaturii. Timoşenko susţine că „dacă alegerile vor fi câştigate de forţele loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, acesta îşi va putea duce la bun sfârşit planul de instaurare a dictaturii, iar guvernul nu va renunţa niciodată la putere pe cale paşnică”. „Ucrainenii îşi vor pierde astfel libertatea, iar Ucraina va fi izolată pe plan internaţională. Fiecare cetăţean trebuie să meargă la vot, pentru a lupta pentru propriul destin. Doar astfel putem combate oligarhia, neodictatura şi ucrainofobia. Faceţi acest lucru şi viaţa voastră va căpăta un înalt sens”, se arată în mesajul Iuliei Timoşenko, transmis cetăţenilor ucraineni.
În timp ce Iulia Timoșenko vorbește despre Ucraina ca despre o țară vândută oligarhilor, fostul președinte ucrainean, Viktor Iușcenko, i-a îndemnat pe ucraineni să opteze pentru formațiunea sa “Nașa Ukraina”, “pentru a nu admite ca țara să fie în continuare o colonie a Rusiei”. “Nu suntem stăpâni în ţara noastră. Suntem dominaţi de o altă putere, atât la propriu, cât şi la figurat. Atunci când pe teritoriul nostru activează serviciile speciale ale altor ţări, înseamnă că trăim într-o colonie în care nu îţi sunt respectate graniţele naţionale şi autoritatea ca naţiune suverană”, a declarat Viktor Iuşcenko.

Occidentul cu ochii pe Ucraina

Secretarul de stat american, Hillary Clinton şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, au îndeamnat autorităţile ucrainene să depună eforturi maxime pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare libere, subliniind că scrutinul de duminică va fi unul decisiv în istoria statului ucrainean. Într-un articol publicat în „The New York Times”, Hillary Clinton şi Catherine Ashton menţionează că, în cei 21 de ani de independenţă, Ucraina a reuşit să progreseze considerabil în ceea ce priveşte reformarea şi modernizarea ţării. Potrivit celor doi înalţi oficiali, Ucraina a devenit, de asemenea, un partener important în soluţionarea multor probleme globale şi regionale. „Mulţi dintre vecini din Europa Centrală şi de Est au demonstrat lumii cât de mari progrese pot fi înregistrate la capitolul democratizare şi dezvoltare economică. Ucraina are toate şansele să repete succesul ţărilor din regiune. Guvernul ucrainean trebuie să depună eforturi pentru valorificarea potenţialului statului, iar acest lucru devine şi mai actual atunci când este vorba de consolidarea institutelor democratice şi respectarea libertăţilor fundamentale. Alegerile parlamentare din 28 octombrie vor însemna un examen pentru democraţia ucraineană”, menţionează Hillary Clinton şi Catherine Ashton.

„Reporteri fără Frontiere” semnalează abateri

Pe lângă mesajele încurajatoare la adresa Ucrainei, în prag de alegeri organizațiile interaționale au semnalat un șir de nereguli. Organizaţia internaţională „Reporteri fără Frontieere” atrage atenţia că ziariştii ucraineni care critică guvernul devin tot mai frecvent victime ale agresiunilor fizice şi presiunilor. Într-un comunicat făcut public joi, la Berlin, organizaţia arată că în ultimele trei luni, şase jurnalişti ucraineni au fost victime ale unor agresiuni fizice şi cel puţin 25 de reporteri au fost împiedicaţi să-şi exercite meseria. „Guvernul ucrainean ar trebui să aibă grijă ca jurnaliştii să îşi pot publica articolele critice fără teama de a deveni victime ale violenţei”, menţionează „Reporteri fără Frontiere”.
Organizaţia internaţională mai subliniază faptul că identificarea autorilor actelor de violenţă împotriva jurnaliştilor ucraineni este o raritate absolută.

Sub lupa observatorilor

Alegerile parlamentare vor fi strict monitorizate și de către observatorii internaționali, delegați din partea OSCE, SUA și de la alte organizații străine și state. Comisia Electorală Centrală de la Kiev a declarat că a acreditat peste 3 mii de observatori străini.
Ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, Konstantin Grișcenko, le-a solicitat misiunilor de observatori să respecte Codul de conduită al observatorilor electorali și să nu aprecieze prematur mersul scrutinului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *