Sevciuk, refuzat financiar de Moscova

, , , ,
 

Sevciuk la MoscovaLiderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk (foto), a cazut in dizgratie la Moscova, acolo unde conducatorii rusi nu mai vor sa intretina financiar mica regiune separatista filosursa din cadrul Republicii Moldova. Plecat la Moscova pentru a cere sprijin financiar, Evgheni Sevciuk s-a lovit de un refuz categoric motivat de greutatile pe care insasi Federatia Rusa le are, dar si pentru cheltuielile personale pe care Sevciuk le are din bani rusesti. Prsa rusa scrie ca autoritatile moscovite i-au reprosat lui Sevciuk cursele charter cu care calatoreste acesta. La inceputul anului, autoritatile separatiste au anuntat ca regiunea intra in incapacitate de plata si nu va putea plati salarii si pensii. De la inceputul anului, incasarile s-au redus de mai bine de patru ori. in cadrul recentei sale vizite in capitala rusa, asa-zisul presedinte al Transnistriei, Evgheni Sevciuk, a solicitat Moscovei un ajutor financiar in valoare de 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor si a altor obligatii sociale.

Mass-media locale au relatat recent ca investitorii rusi au inceput sa plece din Transnistria, ceea ce releva o scadere a rentabilitatii intreprinderilor din stânga Nistrului, precum si o schimbare a pozitiei Moscovei fata de regiune. ‘Noi credem ca Transnistria, fiind partener al nostru, trebuie sa fie o regiune care sa beneficieze de garantii speciale in cadrul statului unitar moldovenesc’, a declarat recent ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin. in acelasi timp, economia transnistreana se afla intr-o stare critica, o buna parte din intreprinderi stationeaza sau functioneaza la capacitate redusa, pe baza de resurse energetice la pret redus din Rusia.

Tiraspolul datoreaza Moscovei circa cinci miliarde de dolari pentru importurile de gaze rusesti. Publicatia „Nezavisimaia Gazeta” scrie ca „Moscova ar putea ceda Transnistria in schimbul recunoasterii Crimeii” ca parte a Federatiei Ruse de catre Occident. in opinia lui Anatol taranu, directorul Centrului pentru studii strategice si consultanta politica din Chisinau, aceasta releva o schimbare a atitudinii Kremlinului fata de Transnistria, la care Moscova ar putea renunta in schimbul recunoasterii Crimeii ca parte a Federatiei Ruse pe plan international. ‘Moscova isi schimba, se pare, viziunea asupra Transnistriei, care inainte era considerata avanpost rusesc spre Balcani, iar acum aceasta pozitie a fost ocupata de Crimeea’, peninsula ucraineana din Marea Neagra anexata in luna martie de Rusia, explica el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.