Serviciile speciale de la Chisinau, in alerta dupa descoperirea unui complot filorus

, , , , , , ,
 

complot Moldova

Odata cu apropierea datei de 27 iunie, atunci cand Republica Moldova va semna cu UE Acordul de Asociere, mai multe forte proruse planuiesc un deranj similar ca in Ucraina peste Prut. Artizanii planului separatist de destabilizare a tarii sunt bascanul (guvernatorul) autonomiei gagauze, Mihail Formuzal, episcopul Marchel al Mitropoliei Moldovei (subordonata Patriarhiei Ruse) si liderul partidului Patriotii Moldovei, Mihail Garbuz, a precizat printr-un comunicat Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau. Institutia mai anunta ca exista tentative de ”escaladare a tensiunii” puse la cale de ”promotori ai vectorului eurasiatic”, dand in acelasi timp asigurari ca este pregatit sa contracareze ”posibile grupuri paramilitare sau adepti ai ideologiilor extremiste”. Reactia SIS vine dupa ce presa de la Chisinau a scris ca bascanul Mihail Formuzal a dat indicatii primarilor din autonomie sa formeze, de urgenta, garzi populare, care vor fi instruite de politia locala. Potrivit sursei citate, sub acoperirea acestor garzi, in Gagauzia sunt pregatite detasamente de cazaci din Rusia si Crimeea, care vor fi antrenate in escaladarea unor revolte a minoritatilor etnice de la Comrat si Balti impotriva guvernului de la Chisinau.

Plan de rupere a Republicii Moldova

La intalnirea de la Balti s-ar fi convenit, pe langa aceasta revolta, si un plan de rasturnare a puterii legale, prin rebeliuni armate, in urma carora sa fie create doua enclave separatiste — ”republica populara Gagauzia”, ce ar urma sa cuprinda regiunile Bolgrad si Ismail din Ucraina si raioanele de sud ale tarii, si ‘republica moldoveneasca de nord’, constituita din regiunea Cernauti din Ucraina si raioanele de nord ale Republicii Moldova. Ulterior ar urma sa fie constituita ‘federatia moldoveneasca’, formata din patru subiecti: Republica Moldova (capitala Chisinau), ”republica moldoveneasca nistreana” (capitala Tiraspol), ”republica populara gagauza” (capitala Comrat) si ”republica moldoveneasca de nord’ (capitala Balti), mai anunta sursa citata. Toti cei prezentati la intalnirea secreta de la Balti au incercat sa nege intrevederea, dar unii au recunoscut dupa ce le-au fost aratate poze, iar altii nu au dorit sa comenteze. Intalnirea a avut loc la 5 iunie, in orasul Balti, la eveniment participand Mihail Garbuz, Veaceslav Perju, Mihail Formuzal, Mazur Sveatoslav si alti exponenti ai organizatiilor euroasiatice.

Reactii dure din partea fortelor cu orientare europeana

Reactiile politicienilor pro-europeni de la Chisinau nu au intarziat sa apara. Liderul Partidul Liberal Democrat si ex-premierul Vlad Filat a facut apel ca fortele de ordine sa traga la raspundere pe toti instigatorii, mai ales pe cei care cheama la violente. „Provocari vor fi foarte multe. Vedem multe zvonuri, multi trepadusi din autonomie care se pronunta categoric, agresiv si amenintator nu au nimic in comun cu interesul gagauzilor. Nici macar nu au un gand ascuns pentru interesul autonomiei. Ei au interese personale. Ei sunt platiti din exterior sa lucreze impotriva tarii, in folosul celor care vor rau Republicii Moldova. Cat de lipsite de logica sunt solicitarile celor din Gagauzia care solicita un anumit procent din granturile care vin in Republica Moldova. Banii din UE si SUA sunt ok, dar orientarea politica ramane tot catre Rusia”, a declarat Filat in cadrul emisiunii „Forum Radio” de la Vocea Basarabiei. Deputatul Adunarii Populare de la Comrat, Ilia Uzun, a dat de inteles, in cadrul unei intalniri cu ambasodori straini acreditati la Chisinau, ca in autonomia gagauza ar putea izbucni un conflict si ca locuitorii de acolo ar putea recurge si la utilizarea armelor. Ulterior, acesta si-a retras afirmatiile, scuzandu-se ca mass media i-ar fi scos din context anumite declaratii inflamatoare.

Avertismente dintre Moscova

In plan politic, Rusia trimite si ea avertismente prin demnitari de prim rang. Numarul doi al diplomatiei ruse, Grigore Karasin, a declarat ca Moscova estimeaza ca apropiata semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana risca sa complice relatiile de cooperare economica moldo-ruse, a anuntat marti Ministerul de Externe de la Moscova. ‘Rusia a mentionat ca semnarea Acordului de asociere intre Republica Moldova si UE, programata pentru 27 iunie, ar putea sa complice si mai mult relatiile economice bilaterale moldo-ruse si ar putea deveni un test pentru aceste raporturi’, indica MAE rus intr-un comunicat, citat de agentia de presa Ria Novosti. De altfel, Karasin a declarat marti, la Tiraspol, ca este important ca Transnistria sa urmeze procesul de integrare eurasiatica si a cerut Chisinaului sa inteleaga ca exista si alte opinii privind apropierea de UE. Declaratia lui Karasin nu face altceva decat sa sustina varianta „divortului civilizat”, invocata constant in ultimele luni de catre liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

Sursa foto: deschide.md

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *