Serviciile secrete si Europol, preocupate de pericolul extremismului de dreapta

, , , , ,
 

neonaziExperţii în terorism din UE s-au mobilizat pentru a vedea cât de eficienţi sunt în situaţii de riză, cum a fost cea de la Oslo. În acelaş timp, Serviciul federal german de informaţii dă asigurări că nu există o reţea teroristă de extremă dreapta la nivel internaţional. Însă, Europol este în alertă. Preşedintele Serviciului federal german de informaţii, Ernst Uhrlau, a dat asigurări vineri în presă, la o săptămînă de la atacurile sîngeroase comise în Norvegia, că nu există o reţea teroristă de extremă dreapta la nivel internaţional. “Nu avem indicii potrivit cărora se dezvoltă o mişcare militantă care să depăşească frontierele sau chiar un terorism de extremă dreapta internaţional”, a declarat oficialul german pentru presa regională. Anders Behring Breivik, care a recunoscut că este autorul carnagiului în care au murit 76 de oameni în Norvegia, s-a declarat în război contra islamizării Europei şi revendică legături cu extrema dreaptă. Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a atras atenţia, miercuri, că şi Germania se află de asemenea sub ameninţarea extremiştilor de dreapta nedescoperiţi şi nu a exclus ca un act inspirat de Norvegia să fie comis în Germania.

Atacuri la indigo?

După atacurile sângeroase de la Oslo, de săptămâna trecută, un nou pericol ameninţă acum Europa. Experţii comunitari în terorism se tem de apariţia unor atentatori la indigo – care să organizeze lovituri similare, din solidaritate cu extremistul norvegian Anders Breivik. “Vrem să evaluăm mijloacele noastre de a schimba informaţii, să vedem cât de rapid putem schimba aceste informaţii şi cât de eficienţi suntem în evaluarea unor situaţii de criză, a unor ameninţări reale. Doar aşa am putea evita tragediile”, a spus Zbigniew Muszynski, Şeful Centrului Antiterorism din Polonia. În Norvegia, forţele de poliţie europene pregătesc măsuri pentru a-i monitoriza îndeaproape pe extremiştii de dreapta potenţial periculoşi, relatează Agerpres. Temîndu-se de o amplificare a extremismului de dreapta, organizaţia de cooperare poliţienească europeană Europol intenţionează să-şi actualizeze bazele de date privind activităţile extremei drepte pe continent. “Pregătim un portret exact şi actualizat al extremismului de dreapta din Europa, în special din Europa de Nord”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Europol, Soren Pedersen. Organizaţia a însărcinat cu acest lucru circa 50 de experţi în serviciile de informaţii, anchetatori, specialişti în explozibili şi terorism şi a făcut apel la ajutorul forţelor de poliţie din statele membre pentru a întocmi portretul extremismului de dreapta european.

Rusia ia măsuri

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a decis prin decret prezidenţial crearea unei comisii interministeriale de luptă împotriva extremismului, ca urmare a dublului atac din Norvegia. “Comisia de luptă împotriva extremismului în Rusia este o instituţie interministerială creată cu scopul de a garanta realizarea politicii de stat în domeniul combaterii extremismului şi de a coordona activitatea în această sferă a instituţiilor federale ale puterii executive cu cea ale entităţilor federale ruse ce iau parte la lupta împotriva extremismului”, precizează un comunicat al Kremlinului. Comisia va fi condusă de ministrul de interne Raşid Nurgaliev. Din ea vor mai face parte directorul FSB, care va deţine funcţia de vicepreşedinte, miniştrii culturii, apărării, învăţămîntului, justiţiei, dezvoltării regionale, comunicaţiei şi sportului. Comisia va prezenta anual preşedintelui un raport despre manifestările de extremism în Rusia şi va elabora măsurile pentru combaterea acestui fenomen.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *