Serviciile secrete britanice desecretizeaza dosarul Litvinenko

, , , ,
 

FSB-2Serviciile secrete britanice MI-5 şi MI-6 au primit ordin de desecretizare a tuturor documentelor care se referă la cazul fostului ofiţer FSB Aleksandr Litvinenko, otrăvit mortal cu poloniu radioactiv în 2006 la Londra.
Presa britanică relatează că acest lucru va permite verificarea, cel puţin parţial, a versiunii că asasinatul a fost organizat de autorităţile ruse. Declasificarea dosarului Litvinenko survine unei cereri făcute în acest sens de judecătorul-anchetator Andrew Reid, implicat în investigarea circumstanţelor morţii fostului agent al serviciilor secrete ruse în Marea Britanie. El a fost de acord să reexamineze afirmaţiile că Litvinenko a fost ucis din cauza criticilor sale deschise la adresa lui Putin.
Fostul agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) Aleksandr Litvinenko a decedat în chinuri groaznice la 24 noiembrie 2006, într-o clinică din Londra, stabilindu-se ulterior că a fost vorba despre otrăvirea cu poloniu radioactiv-210.
Procurorii britanici l-au acuzat de asasinarea lui Litvinenko pe fostul ofiţer rus de informaţii Andrei Lugovoi, în prezent prosper om de afaceri şi deputat în Duma de Stat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski. Guvernul britanic a cerut extrădarea lui Lugovoi, Moscova a refuzat însă, evocând prevederi constituţionale în acest sens. La rândul său, Lugovoi insistă asupra nevinovăţiei sale.
În octombrie anul trecut, Marina, văduva lui Litvinenko, a mărturisit că soţul ei colabora cu serviciile britanice de informaţii în lupta cu grupurile criminale ruse care operează în Europa.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *