Serbia, reduta balcanica a Gazprom

, ,
 

Serbia isi consolideaza alianta energetica cu Federatia Rusa

Serbia isi consolideaza alianta energetica cu Federatia Rusa

Companiile energetice Srbijagas (Serbia) si Gazprom (Rusia) au semnat un acord prin care vor fi furnizate Serbiei aproximativ la doua miliarde metri cubi de gaze naturale in 2010, cu posibilitatea cresterii acestei cantitati, relateaza agentia rusa de presa RIA Novosti, preluata de mass-media internationala. Astfel este prelungit precedentul contract si se garanteaza furnizarea in 2010 a doua miliarde de metri cubi de gaze naturale Serbiei. Contractul nu prevede penalizari in cazul in care Serbia va utiliza, pentru consum intern, o cantitate mai mica de gaze naturale decat cea prevazuta in acordul incheiat cu Gazprom, ceea ce a provocat intense speculatii din partea mass-media de la Belgrad, care au acuzat mai multi oficiali sarbi de implicare in revanzarea in strainatate, a gazului cumparat, din bugetul public, de Serbia la un pret preferential fata de alte state balcanice. Reamintim ca anul trecut, Gazprom a furnizat Serbiei 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Filiera bulgara

Serbia nu a ratat nicio sansa de a se conecta la conducta de gaze naturale intre Sofia, Bulgaria, si Alexandroupolis, Grecia, a declarat recent secretarul de stat in Ministerul Energiei de la Belgrad, Dusan Mrakic, intr-un interviu acordat agentiei sarbe de stiri TANJUG, citata de mass-media internationala. Mrakic a adaugat ca Serbia va actiona pentru a se asigura cu aprovizionari de gaze de la diferite surse si a evita astfel o dependenta totala de gaz din Rusia.
„Serbia este pregatita si va continua sa negocieze cu toate tarile din jur asupra interconectarii la gaze naturale, incepand cu Romania, Bulgaria, Macedonia, si constructiei unui gazoduct spre Muntenegru si Croatia”, a anuntat Mrakic, comentand in legatura cu relatari in mass-media ca Serbia ar fi ratat sansele de a se asigura cu aprovizionari de gaze din alte surse in afara de Rusia. El a explicat ca primul lucru necesar este sa fie facut un studiu de fezabilitate asupra conductei South Stream trecand prin Serbia, asteptat de el in primul trimestru al anului 2010, dupa care guvernul va fi in masura sa ia in considerare cai de aprovizionare alternative, pentru a evita o dependenta completa de gazul din Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *