Serbia, fortăreață Sputnik V în Balcani

, , ,
 
Serbia mizează pe sprijinul rus în combaterea pandemiei

Serbia mizează pe sprijinul rus în combaterea pandemiei

Serbia a început oficial producţia vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V. Statul balcanic este prima ţară europeană care produce acest vaccin, în afară de Rusia şi Belarus.

“În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume”, a adăugat Aleksandar Vucic.

Serbia va produce, de asemenea, vaccinul chinezesc Sinopharm, a reamintit el. Serbia este unul din principalii aliați ai Chinei în regiune.

Milioane de doze

Ţara urmează să producă patru milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele şase luni, a declarat ministrul sârb al Dezvoltării tehnologice, Nenad Popovic.

Serbia a cumpărat până în prezent milioane de doze de vaccinuri chinezeşti, ruseşti şi occidentale.
Statul balcanic, cu şapte milioane de locuitori, a vaccinat complet 30% din populaţia sa, potrivit datelor colectate de AFP.

Pentru a încuraja populaţia să se vaccineze, Belgradul a oferit bonusuri de 25 de euro şi a demarat campanii de vaccinare în centrele comerciale. După ce Serbia a început producţia Sputnik V, autoritățile vor să intensifice procesul.

Circa 7.000 de sârbi au murit din cauza COVID-19 şi peste 710.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus.

Speranțe pentru Sputnik V

Vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat în peste 65 de ţări. Statelor Unite şi UE nu au adoptat măsuri similare.

Oficialii ruşi s-au declarat optimişti că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

“Totul decurge aşa cum era prevăzut. Ei trebuie să pregătească un raport, să facă recomandări despre modul de a finaliza anumite chestiuni”, a declarat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko. “Până în prezent, nu am primit nicio întrebare critică, cred că întreaga activitate se desfăşoară aşa cum era prevăzut, acum aşteptăm rezultatele”, a adăugat el, citat de agenţiile de presă din Rusia.

Kirill Dmitriev, directorul fondului suveran rus de investiţii, unul dintre dezvoltatorii vaccinului Sputnik V, speră la rândul său într-o “decizie pozitivă emisă de EMA în viitorul apropiat”. “Nu am primit nicio critică nici despre studiile clinice, nici despre partea de producţie. O procedură funcţională este în curs de desfăşurare, iar noi sperăm că ea nu va fi politizată”, a adăugat oficialul rus. Cât despre avizul OMS, Kirill Dmitriev speră într-o validare “în următoarele două luni”.

După ce Serbia a început producţia Sputnik V se așteaptă ca și alte state să urmeze.

Geopolitica vaccinurilor

EMA a început în prima parte a lunii martie analizarea serului Sputnik V. Procedura este necesară înainte de autorizarea unui vaccin în Uniunea Europeană. Această procedură a durat între două şi patru luni pentru cele patru vaccinuri aprobate până în prezent în UE. Autorizarea vaccinului Sputnik V este o chestiune care a stârnit multe polemici.

Autorităţile de la Moscova s-au declarat de mai multe ori agasate de lentoarea EMA. Ele au acuza UE că ar putea bloca procedura din motive de rivalitate geopolitică. Ţările occidentale au acuzat administraţia de la Moscova că foloseşte vaccinul ca pe un instrument de influenţă. Rusia a respins aceste acuzaţii. Ungaria este singura ţară din UE care a început să îşi vaccineze populaţia cu serul Sputnik V. Slovacia urmează să îl folosească la rândul ei în campania sa naţională de vaccinare începând din 7 iunie. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *