Serbia continua deznationalizarea romanilor de pe teritoriul sau

, , , ,
 

timoc 543

Cele cateva sute de mii de romani care traiesc pe teritoriul actual al Serbiei sunt in pericol de a fi asimilati prin politica agresiva si continua promovata de autoritatile de la Belgrad. Aceasta opinie se gaseste in fiecare comunitate de romani din Serbia si a fost redata prin vocea presedintelui Comunitatii Romanilor din Serbia, Ion Cizmas, care a declarat recent ca Serbia intretine un proces agresiv de deznationalizare promovat cu obstinatie de autoritatile administrative locale. In opinia acestuia, atata timp cat reprezentantii unor institutii – consilii locale, politie si procuratura – incurajeaza divizarea minoritatii etnice romanesti, unitatea romanilor este greu de mentinut si de protejat impotriva actiunilor diversioniste care au un singur scop: asimilarea.

Indiferenta la Bucuresti

La toate acestea contribuie si lipsa de viziune a autoritatilor de la Bucuresti care nu au formulat o politica clara vizavi de romani care traiesc pe teritoriul Serbiei si continua sa sprijine neconditionat Serbiei in plan european, desi insasi contructia UE se bazeaza pe drepturi consistente pentru minoritatile etnice de pe teritoriul acestor tari. “Din aceasta cauza guvernantii manifesta un dezinteres nejustificat in ceea ce priveste conservarea identitatii culturale si spirituale a romanilor. Ei chiar finanteaza – prin cele doua consilii, unul romanesc, celalalt vlah – actiuni menite sa blocheze renasterea nationala a celor peste 500.000 de romani din Serbia”, a precizat Cizmas. Acesta mai precizeaza ca autoritatile sarbe, conform Constitutiei Republicii Serbia, a normelor europene, au obligatia sa respecte drepturile minoritatilor, sa sustina initiativa de consolidare a filonului cultural romanesc si sa nu-i atraga pe romani in capcana care, in cele din urma, a generat aparitia unei limbi si a unei minoritati vlahe, ambele artificiale. “De nenumarate randuri noi am solicitat guvernului de la Belgrad si comunitatii europene sa intervina pentru desfiintarea acestor consilii. Din pacate lupta noastra s-a soldat cu esec din cauza ca multi romani, manipulati, santajati si inselati de autoritati si chiar de liderii unor organizatii romanesti, au respins categoric apartenenta lor la minoritatea nationala romana”, a adaugat Cizmas.

Divide et imperam

Ministerul pentru Drepturile Omului si Drepturile Minoritatilor Nationale din Belgrad, a acceptat ca pentru alegerile din 6 iunie, cand vor fi desemnati cei 46 de membri ai consiliilor contestate, sa se depuna 8 liste vlahe (toate propuse de partide ostile romanismului) si 6 liste romanesti (60 % dintre acestea sustinute din umbra tot de formatiuni politice antiromanesti), mai sustine Cizmas. “In confruntarea care va avea loc pe 6 iunie se vor afla in competitie 300 de candidati. Unii dintre acestia nici nu stiu sa vorbeasca romaneste. De aici concluzia ca intreaga comunitate romaneasca va fi frustrata de dreptul ei legitim de a decide asupra idealurilor si destinului sau. Vor ajunge in structurile consiliilor oameni care nu sunt preocupati de unitatea spirituala, de istoria si limba romanilor”, a spus Cizmas pentru Agerpres, preluata in mass-media centrala de la Bucuresti. “Daca am trece in revista numele celor care se afla pe primul loc, cu usurinta am constata ca multi dintre ei nu reprezinta nimic pentru comunitatea romanilor. Ei sunt niste anonimi, impinsi de la spate de grupuri de interese care resping valorile democraticede care, totusi, dispunem, care niciodata nu au participat la vreo manifestare romaneasca, mai curand putem opina ca unii dintre ei au instigat si au actionat pentru distrugerea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase”, a concluzionat presedintele Comunitatii Romanilor din Serbia, Ion Cizmas.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *