Serbia cere ONU sa nu accepte Kosovo

, ,
 

Noul prim-ministru al Serbiei, Ivica Dacic, a afirmat marţi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că ţara sa nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi a cerut ca această fostă provincie sârbă să nu fie admisă în Naţiunile Unite sau în altă organizaţie internaţională.
“Nu se poate accepta primirea Kosovo în vreo organizaţie internaţională, această apartenenţă fiind rezervată statelor suverane”, a declarat Dacic, care a participat pentru prima dată la dezbaterea periodică din Consiliul de Securitate asupra situaţiei din Kosovo. În opinia sa, Kosovo nu poate fi recunoscut întrucât statutul său nu este clarificat şi Consiliul de Securitate al ONU nu a aprobat nici o rezoluţie cu privire la acest aspect, iar părţile nu au ajuns încă la un “acord complet”.
“Niciodată, în nicio circumstanţă, în mod implicit sau explicit, Serbia nu va recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă lansată de autorităţile albaneze din Kosovo, întrucât aceasta nu a rezultat în urma unui acord mutual. În această problemă fundamentală, naţiunea noastră va rămâne unită”, a precizat Dacic. “Îmi exprim sincera gratitudine majorităţii statelor membre ale ONU ce respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei. Le încurajez mai departe să nu recunoască nicio soluţie care nu este rezultatul unui acord clar şi definitiv între părţi”, a adăugat premierul sârb. El a mai ţinut să precizeze că noile autorităţi sârbe sunt pregătite să pună în practică toate acordurile încheiate “dacă şi Pristina va proceda la fel”.
Fosta provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză şi-a autoproclamat independenţa în anul 2008, pe care Belgradul nu o recunoaşte, dar poartă discuţii cu Pristina mediate de Comisia Europeană. Independenţa Kosovo a fost recunoscută de 90 de state, printre care SUA şi 22 dintre cele 27 de ţări membre UE. În cadrul aceleiaşi dezbateri din Consiliul de Securitate, premierul kosovar Hashim Thaci a afirmat că independenţa Kosovo este “definitivă” şi că acesta este deja “un stat multietnic bazat pe valorile şi normele europene”, el solicitând ca independenţa să fie recunoscută şi de ONU, în caz contrar “stabilitatea Balcanilor va fi pusă în pericol”. În cadrul acestei reuniuni a fost examinat ultimul raport al secretarului general ONU, Ban Ki-moon, în care se atrage atenţia asupra exacerbării tensiunilor în nordul Kosovo şi se cere părţilor implicate să intensifice dialogul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *