Serbia alimenteaza conflictul din Irak

, , ,
 

Serbia va livra avioane usoare de lupta Irakului

Serbia va livra avioane usoare de lupta Irakului

Republica Serbia a livrat Irakului trei avioane militare in cadrul unui acord in valoare de 100 de milioane de dolari (75,8 milioane de euro) si prevede livrarea altor 20, au anuntat surse militare oficiale de la Belgrad, citate de mass-media regionala. Serbia “a livrat toate armele si echipamentul militar convenite” in acord, cu exceptia avioanelor de tip “Lasta 95”, care sunt “produsul cel mai complex din punct de vedere tehnic”, a semnalat ministerul intr-un comunicat difuzat in urma vizitei la Bagdad a ministrului sarb al Apararii Dragan Sutanovac. Celelalte avioane vor fi livrate pana la sfarsitul anului, au mai adaugat sursele citate, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Acorduri strategice

Reamintim ca Serbia si Irakul au semnat acum un an un acord privind exportul de arme spre Bagdad in valoare de 100 milioane de dolari. Sase uzine militare sarbe, in care lucreaza peste 6.000 de persoane, au fost mobilizate de acest acord. Surse militare de la Belgrad au declarat ca uzinele militare sarbe vor mai furniza in acest an „cantitati importante” de armament usor armatei si politiei nationale afgane.
Industria militara a Serbiei pare sa se revigoreze, existand posibilitatea relansarii proiectului tancului M-84, abandonat odata cu destramarea fostei Iugoslavii, mai relateaza presa internationala. Tancurile M-84 – copiate dupa modelul sovietic T-72 – au fost folosite de trupele kuweitiene in conflictul cu armata irakiana. De asemenea, Belgradul furnizase armament in valoare de aproape doua miliarde de dolari fortelor irakiene care au luptat cu Iranul in anii 1980. Insa tancul M-84 nu a supravietuit conflictelor iugoslave. Avand componente produse in Serbia, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru, asamblat in Croatia, tancul nu a mai putut fi fabricat dupa destramarea fostei Iugoslavii. In prezent, exporturile sarbe de armament par sa se relanseze, existand sperante chiar pentru reluarea proiectului tancului M-84. Serbia se asteapta in 2010 la exporturi in valoare totala de aproape 500 de milioane de dolari, incluzand arme, echipamente militare si tehnologie, in acest sens oficialii sarbi deplasandu-se in Orientul Mijlociu pentru relansarea fostelor relatii comerciale.

Arme pentru neutralitate

“In 2009, ne-am apropiat de acelasi nivel al vanzarilor similar celui din 1989, cand eram Republica Socialista Federativa Iugoslavia, care a fost de trei ori mai mare decat Serbia. Credem ca este un mare succes, dar nu este scopul nostru final”, declara ministrul sarb Dragan Sutanovac, citat de mass-media de la Belgrad.
Cele mai bune perspective de vanzari ale Serbiei sunt considerate printre tarile Miscarii de Nealiniere, in care Belgradul a fost odata o forta de prima marime. Unele dintre aceste state care au cautat o cale de mijloc in razboiul rece obisnuiau sa cumpere arme din Serbia si ar putea face acest lucru din nou, daca pretul este corect. „Este vorba despre traditie si calitate buna, la un pret bun” a mai subliniat Sutanovac.

Acord secret

Irakul, in special, s-a dovedit a fi o piata extrem de profitabila, detinand mai mult de o treime din exporturile pe 2009. In vizitele efectuate la Bagdad, Sutanovac a semnat contracte de export in valoare de sute de milioane de dolari, printre care si comanda pentru 20 de avioane de antrenament, pentru fortele aeriene irakiene. De asemeena, Academia Militara de la Belgrad a inceput instruirea unor ofiteri si medici irakieni. “Numerosi ofiteri si tehnicieni irakieni sunt familiarizati cu sistemele noastre”, a declarat Stevan Nikcevic, director general al Yugoimport.
In anul 2008, presa americana scria ca guvernul irakian a negociat in secret un contract de armament cu Serbia in valoare de 833 milioane de dolari, pentru a evita clauzele anticoruptie care exista in cazul unui contract cu Statele Unite. Acordul ar fi fost incheiat in 2007 de o delegatie de 22 inalti responsabili irakieni, fara stirea responsabililor americani din Irak. Acordul negociat in mare parte de ministrul irakian al Apararii, Abdul Qadir, si de cel pentru planificare, Ali Glahil Baban, viza un numar important de piese pentru elicoptere, avioane, piese pentru mortiere, mitraliere si alte echipamente. Insa, acest acord a provocat critici din partea responsabililor irakieni pana in punctul in care suma initiala a fost limitata pana la urma la 236 milioane de dolari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *