Serbia, alegeri parlamentare pe 21 iunie

, , ,
 
Serbia, în fața unor alegeri cu final anunțat

Serbia, în fața unor alegeri cu final anunțat

Serbia va organiza pe 21 iunie alegerile parlamentare amânate din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, a declarat preşedintele Aleksandar Vucic, în urma unei reuniuni avute luni cu diferiți lideri politici, relatează mas-media de la Belgrad, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Scrutinul urma să aibă loc la data de 26 aprilie 2020, însă la 17 martie, după două zile de la decretarea stării de urgenţă în statul balcanic, s-a luat decizia amânării lui.

Alegerile parlamentare, în care partidul condus de Vucic este favorit, au loc pe fondul acutizării relațiilor politice deja dificile dintre Belgrad și Priștina. Statele occidentale, în mod special SUA, doresc încheierea unui acord final de pace între Kosovo și Serbia, care presupune și un schimb de teritorii și populații.

Kosovo, problema strategica in Balcani

Kosovo, problema strategica in Balcani

Boicot anunțat

Duminica trecută, preşedintele Vucic a anunţat că parlamentul va valida miercuri ridicarea stării de urgenţă. ‘Joi nu vor mai exista restricţii de deplasare’, a precizat Vucic, la o emisiune a postului Pink TV.

Două mari formaţiuni de opoziţie, Alianţa pentru Serbia (SZS), o coaliţie eterogenă de zece partide, şi Mişcarea cetăţenilor liberi (PSG), îşi anunţaseră încă dinaintea deciziei din martie de convocare a scrutinului intenţia de a-l boicota, considerând că nu sunt întrunite condiţiile pentru alegeri libere şi corecte.

Liderii SZS, care reunește formațiuni diverse, de la naționaliști radicali până la pro-europeni, îl acuză pe Vucic că ţine practic sub control mass-media, economia şi alte pârghii de putere, pentru a asigura astfel o nouă victorie formaţiunii sale, Partidul Sârb al Progresului (SNS).

Președintele sârb este cunoscut pentru politica oportunistă pe care o duce, fiind susținătorul unei alianțe strategice cu Federația Rusă și China, care a căpătat și accente militare vizibile în timpul mandatelor sale. În pofida afișării unei intenții declarate de a adera la UE, Vucic s-a remarcat prin atacuri virulente la adresa blocului european. El este periodic acuzat de  comunitatea internațională că a instaurat o guvernare dictatorială.

‘Probleme trecute în plan secund de criză reapar la suprafaţă. Cea mai mare problemă în perspectiva scrutinului este tratamentul inegal în mass-media controlate de stat’, a declarat analistul Bojan Klacar, de la CeSID, implicată în monitorizarea alegerilor din statele din regiune, la postul privat sârb N1. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *