Serbia accepta sa participe la reuniuni, alaturi de reprezentantii Kosovo

, ,
 

Serbia va fi reprezentată de acum înainte la reuniuni regionale pe tema Balcanilor ce se vor desfăşura în prezenţa unor reprezentanţi ai Kosovo, a anunţat duminică guvernul sârb.
Această decizie a fost luată pentru “a diminua pierderile economice cauzate de absenţa unor oficiali ai statului sârb la reuniuni regionale”, a explicat guvernul într-un comunicat. În cadrul unui acord, încheiat în februarie între Serbia şi Kosovo, cu sprijinul Uniunii Europene, reprezentanţi ai Pristinei pot participa la conferinţe internaţionale privind Balcanii fără ca Belgradul să recunoască independenţa fostei sale provincii, proclamată unilateral în 2008.
Independenţa Kosovo, pe care Belgradul îl consideră în continuare ca fiind provincia sa meridională, a fost recunoscută până acum de circa 90 de ţări, printre care SUA şi majoritatea ţărilor membre UE. În virtutea acordului semnat la Bruxelles, numele Kosovo trebuie urmat în documentele oficiale de un asterisc care să corespundă unei note de subsol referitoare la documentele internaţionale legate de statutul acestui teritoriu. Datorită încheierii acestui acord, Serbia a obţinut statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană la 1 martie.
Însă, la scurtă vreme după semnarea acestui acord, delegaţii sârbe şi kosovare au părăsit în martie două reuniuni regionale, la Belgrad şi Sarajevo, în semn de protest una faţă de cealaltă, faţă de maniera în care era prezentat numele Kosovo. Guvernul sârb a explicat duminică faptul că nu va mai cere ca numele Kosovo să fie însoţit la conferinţe de o notă pe plăcuţele situate în faţa membrilor delegaţiilor kosovare, dar “cel puţin cu ocazia primei menţionări a Kosovo în toate documentele” oficiale formulate cu ocazia acestor reuniuni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *