Separatistii transnistreni vor impozite duble pentru profesorii din liceele cu predare in limba romana de peste Nistru

de | dec. 9, 2013 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile separastiste de la Tiraspol continua presiunile asupra personalului didactic din liceele cu predare in limba romana de peste Nistru. Acestea ar dori impozitarea dubla a acestora si practic trecerea lor sub jurisdictia Tiraspolului, atat in plan educational, cat si fiscal. Luni, autoritatile de la Tiraspol au cerut ca toate cele sase scoli cu predare […]
Pretinsa sefa a diplomatiei de la Tiraspol, Nina Stanski

Pretinsa sefa a diplomatiei de la Tiraspol, Nina Stanski

Autoritatile separastiste de la Tiraspol continua presiunile asupra personalului didactic din liceele cu predare in limba romana de peste Nistru. Acestea ar dori impozitarea dubla a acestora si practic trecerea lor sub jurisdictia Tiraspolului, atat in plan educational, cat si fiscal. Luni, autoritatile de la Tiraspol au cerut ca toate cele sase scoli cu predare in limba romana din regiunea transnistreana au fie obligate sa achite impozite si in regiunea secesionista, relateaza ziarul Adevarul, editia de Moldova. „Pe 5 decembrie am primit o instiintare de la inspectoratul fiscal din Bender, unde se spune ca liceului i s-a atribut cod fiscal. Este vorba de toate impozitele existente pentru toti salariatii. Demersurile sunt facute pentru a tensiona si agrava situatia. Transnistrenii doresc ca profesorii sa se sperie si astfel sa lase scoala. Noi nu avem de gand sa platim aceste impozite. Acestea au o legatura cu descinderile la liceul din Tiraspol si au menirea sa tensioneze situatia. Ma astept la actiuni si mai drastice din partea lor, ei isi fac mendrele lor“, a declarat pentru PublikaTV Maria Roibu, directorul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun“ din Tighina. Ea a mentionat ca acelasi cod fiscal i s-a atribuit si Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ in care, joia trecuta, au dat buzna militienii separatisti. Ei ancheteaza conducerea Liceului Teoretic „Lucian Blaga“, iar directorul institutiei, Ion Iovcev, precum si adjunctii sai au fost interogati de procurorii tiraspoleni. „La ora 9.15 a intrat o doamna in biroul meu, mi-a pus pe masa un ordin si mi-a spus ca a venit sa verifice salariile profesorilor si partea financiara. Am refuzat categoric si am spus ca nu dau niciun document pentru ca ma supun numai Ministerului Educatiei din Republica Moldova si numai la indicatiile si in prezenta unui reprezentat al acestei institutii pot da informatii“, a declarat, in ziua controlului abuziv, Iovcev.

Stanski invoca actiuni subversive ale Chisinaului

Desi regimul transnistrean este responsabil de aceste noi provocari si hartuiesc dascalii care predau limba romana, acesta incearca sa scoata viinovat Chisinaul din toata aceasta poveste. Pretinsa sefa a diplomatiei de peste Nistru, Nina stanski, a comentat ca „tensionarea situatiei de pe langa scolile cu predare in limba romana este parte a unui plan bine gandit“. Transnistria s-a aderesat in repetate randuri partii moldovenesti pentru a stabili un mecanism foarte clar de control al acestor scoli, plan care ar impaca ambele parti. Aflandu-se pe teritoriul transnistrean, scoala se supune formal conducerii Republicii Moldova, dar, de fapt, se afla in situatia in care ea nu poate fi controlata de nicio instanta. Astfel de controale se fac in toate scolile fara exceptie si nicidecum nu afecteaza procesul de invatamant“, s-a aratat sigura Nina Stanski. Asa-zisa ministru s-a mai intrebat de ce autoritatile moldovenesti nu doresc ca scolile cu predare in limba romana din teritoriu sa „dialogheze constructiv“ cu structurile separatiste. „S-a vazut clar ca acolo nu exista o cumunicare eficienta, iar inspectorii au fost nevoiti sa cheme militia“, a declarat Stanski.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *