Separatistii transnistreni tanjesc dupa tehnica de lupta a armatei Republicii Moldova

de | dec. 20, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In contextul in care liderul separatist al regiunii transnistrene Evgheni Sevciuck se afla in aceste zile la Moscova, la invitatia oficialilor rusi, pretinsul minister al Apararii de la Tiraspol a devenit tot mai vocal la adresa Chisinaului. Chiar daca Rusia introduce in aceasta zona armament greu pentru infanterie performant si adauga pe lista modernizarilor din […]

In contextul in care liderul separatist al regiunii transnistrene Evgheni Sevciuck se afla in aceste zile la Moscova, la invitatia oficialilor rusi, pretinsul minister al Apararii de la Tiraspol a devenit tot mai vocal la adresa Chisinaului. Chiar daca Rusia introduce in aceasta zona armament greu pentru infanterie performant si adauga pe lista modernizarilor din armata rusa si militarii dislocati pe teritoriul Republicii Moldova, Tiraspol se plange constant de „atlantismul” manifestat de Chisinau in ceea ce priveste profesionalizarea armatei sale. Tot in acest context, liderii transnistreni au cerut recent Moscovei ajutorul in modernizarea aeroportului militar de la Tiraspol. Asadar, conducerea militară a regiunii transnistrene s-a declarat joi indignata de dezvoltarea armatei Republicii Moldova, denuntand dotare acesteia cu tipuri noi de arme. „În pofida declarațiilor făcute de autoritățile moldovenești, care vorbesc despre perspectivele unei soluționări pașnice a conflictului transnistrean, Armata Națională a Republicii Moldova se dotează cu noi tipuri de arme și mijloace de comunicaţie la standarde NATO”, se spune în comunicatul de presă al pretinsului minister transnistrean al apărării, preluat de Unimedia.info. Potrivit documentului citat, „pe poligonul de la Bulboaca au loc exerciții militare pe scară largă, inclusiv exerciții de tragere cu utilizarea noilor tehnologii, se învață noi tehnici de luptă în mediul urban”. Anterior, liderii separatisti au condamnat acest poligon care urmeaza a fi modernizare pe banii SUA. „În timpul convorbirilor neoficiale, negociatorii moldoveni au menționat posibilitatea unei agravări bruște a situației în Zona de Securitate, care ar putea degenera în confruntări militare, dar și convingerea că scenariul unei astfel de confruntări este deja predeterminat de a treia forţă”, anunță pretinsul minister. „Aceste fapte demonstrează că planurile agresive ale Republicii Moldova sub influența patronilor săi obțin noi culori ostile. În aceste condiții, scopul forțelor noastre armate este să îmbunătățească nivelul de pregătire și să stea de strajă suveranități republicii”, consideră conducerea militară a Transnistriei. La inceputul lunii octombrie, SUA avea sa acorde Republicii Moldova un ajutor financiar de 1,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament a Armatei Nationale, in special a trupelor din baza militara de instruire de la Bulboaca, anunta Ministerul Apararii de peste Prut. Acest sprijin venea in urma discutiilor purtate de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau, William H. Moser.

Rusia reinarmeaza Transnistria

In urma cu circa doua luni, ministrul Apararii de la Chisinau afirma ca detine informatii potrivit carora Rusia trimite in regiunea separatista moldoveana Transnistria armament si tehnica militara fara acordul Chisinaului. Printre acestea se-numara camioane, lansatoare de grenade si pusti cu luneta – echipamente ce nu se inscriu in cadrul unei misiuni de pacificare. „Cred ca se interpreteaza gresit ca eu am spus ca se inarmeaza regiunea transnistreana. Nu. Eu am spus ca se desfasoara actiuni de inarmare a contingentului rus in regiunea transnistreana, nu numai cu automobile, dar si cu alte tipuri de armament, care nu sunt specifice dupa parerea mea unor operatiuni de mentinere a pacii in conditiile Republicii Moldova. Fiindca noi avem peste 21 de ani de stabilitate, daca nu punem incidentul de la 1 ianuarie curent, si nu cred ca armament greu de infanterie ar trebui sa fie introdus in zona de securitate. Cel mai grav este ca aceste schimbari se fac fara macar a instiinta Republica Moldova, asa cum prevad acordurile anterioare”, a spus ministrul Apararii. Atunci, Marinuta si-a exprimat surprinderea dupa ce membri rusi ai trupelor de mentinere a pacii in Transnistria au raportat, intr-o sedinta lunara, o cantitate mai mare de armament decat luna precedenta, precizand ca au primit acest armament din depozitele Armatei a XIV-a din Republica Moldova. Dupa ce Chisinaul a solicitat explicatii, Marinuta a anuntat ca Moscova a dat asigurari ca va retrage armamentul, precizand ca este vorba despre o eroare.

Motivarea inarmarilor

Dand curs acuzatiilor venite dinspre Chisinau, seful securitatii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, a afirmat atunci ca in ultima jumatate de an Chisinaul isi “consolideaza activ componenta militara cu ajutorul SUA si al Romaniei” si va opera modificari in Constitutia tarii in acest sens. Oficialul transnistrean a facut aceste constatari dupa ce ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Rusiei, Serghei Gubarev, a anuntat posibilitatea recunoasterii Transnistriei. La poligonul militar de la Bulboaca au loc activitati de instruire ale armatei nationale in cadrul programului “Parteneriatul pentru Pace”, scrie Nezavisimaia Gazeta. Insa, potrivit declaratiilor lui Finaghin, in ultimul timp, poligonul nu se modernizeaza doar la standarde NATO, ci pentru NATO, in cadrul unor activitati secrete care sunt si vor fi sprijinite de un cadru legislativ adecvat. “Potrivit informatiilor noastre, alianta de guvernamant din Republica Moldova doreste sa schimbe Constitutia pentru a permite plasarea bazelor straine pe teritoriul republicii”, iar “autorii modificarii constitutionale au in vedere NATO”, a declarat el. Totodata, Finaghin a avansat ideea ca aceasta tendinta a motivat anuntul recent al lui Serghei Gubarev. Oficialul rus a mentionat la sfarsitul saptamanii ca in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, va fi “timpul sa analizam un Plan B”, care ar putea consta in recunoasterea independentei Transnistriei. Reamintim ca in războiul din 1992 au participat circa 29.000 de persoane, dintre care 287 au decedat: 198 de militari din Armata Naţională şi 89 persoane din cadrul MAI, iar 284 au rămas invalizi de gradele I, II şi III.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *