Separatistii transnistreni continua hartuirea scolilor cu predare in limba romana de peste Nistru

, , , , ,
 

liceul corjovaActiunile conducerii separatiste de la Tiraspol asupra scolilor cu predare in limba romana din regiunea transnistreana continua. Victima autoritatilor este de data aceasta liceul cu predare in limba romana din localitatea Corjova, situata in stanga Nistrului, dar care se subordoneaza de facto autoritatilor de la Chisinau. Liceul risca sa ramana fara sediu, administratia separatista transnistreana sustinand ca institutia nu si-a achitat la timp plata pentru chiria cladirii. Potrivit mass-mediei de la Chisinau, patru reprezentanti ai administratiei transnistrene au venit marti la gimnaziul din Corjova, amenintand cu inchiderea institutiei daca aceasta nu achita in termen de trei zile 700.000 de lei moldovenesti (circa 50.000 de dolari), suma care ar reprezenta chiria restanta. ”Mi-au pus clar conditiile ca, daca nu platim chiria, atunci ei reziliaza contractul si ne iau cladirile, iar in aceste cladiri instaleaza un punct de militie. in celelalte cladiri s-au uitat si au spus ca se poate amenaja un detasament al pretinsului lor minister al apararii’, a afirmat directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu, citat de televiziunea publica de la Chisinau. El a mai declarat la Europa Libera ca situatia a fost cauzata si de refuzul Chisinaului de face formele birocratice de inchiere a spatiului in care functioneaza liceul pentru a nu legitima si mai mult autoritatile separatiste de la Tiraspol.

„Am semnat, dar nu am platit fiindca Ministerul Educatiei nu a vrut sa iscaleasca niste documente cu un stat care nu este recunoscut… Nu am transferat nimic pe anul 2013 pe sase luni si nici in 2014 pe aceste sase luni, iarasi. Ma rog, diferite piedici sunt aici si cu Ministerul Educatiei, si cu stampilele, s.a.m.d. Astazi a venit o delegatie si mi-au spus ca daca eu timp de o saptamana sau cinci zile nu achit plata pentru arenda, atunci ei reziliaza contractul incheiat, unilateral. si atunci, ma rog, ei dispun de toate aceste edificii”, a declarat Sucitu pentru postul de radio citat. El a mai spus ca 90 de elevi ar putea ramane pe drumuri in cazul in care nu se clarifica aceste probleme. in luna mai, conducerea gimnaziului a fost amendata de Tiraspol cu 100.000 de lei moldovenesti (circa 7.200 de dolari) pentru neachitarea chiriei.

Avertismele OSCE

inaltului Comisar al OSCE pentru minoritati nationale, Astrid Thors, care s-a aflat saptamana trecuta intr-o vizita de doua zile la Chisinau si Tiraspol, atragea atentia ca scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana ar putea fi inchise daca autoritatile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord inainte de inceperea anului scolar.

inaltul comisar sublinia ca dreptul copiilor de a fi educati in limba materna trebuie sa fie pe deplin respectat. ‘Copiii nu trebuie sa devina victime ale disputelor politice. inchiderea uneia sau a mai multor scoli ar putea deteriora si mai mult relatiile dintre Chisinau si Tiraspol si ar putea agrava tensiunile din regiune”, avertiza Astrid Thors, indemnand partile sa ajunga rapid la un acord in conformitate cu recomandarile OSCE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *