Separatistii transnistreni analizează posibilitatea declarării război Ucrainei si Republicii Moldova

, , , , , , ,
 

Soldiers of Moldova's self-proclaimed separatist Dnestr region march during a military parade in Tiraspol

Dupa ce Ucraina a introdus o serie de masuri restrictive, inclusiv prin saparea de santuri pe frontiera cu regiunea separatista, Tiraspol vrea sa dea o replica pe masura. Nu numai Ucraina este colimator, ci din Republica Moldova. Astfel, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni sevciuk, asa-numitul ministru al Apararii, Alecandr Luchianenko si reprezentantii KGB-ului transnistrean au discutat posibilitatea unui conflict armat impotriva Chisinaului si Kievului. Potrivit agentiei Tiras.ru, Tiraspolul este ingrijorat de fortificarile Ucrainei de la granita, cu utilizarea tehnicii blindate. Astfel, ca cei din regiunea stanga a Nistrului analizeaza situatia unor actiuni comune ale Chisinaului si Kievului, cu sustinerea UE si SUA. in acest sens, Tiraspolul se teme ca nu-si va putea mentine status-quo-ul si „independenta”.

„Comitetul Securitatii de Stat al Transnistriei dispune de informatii operative cu privire la intentiile unor cetateni ucraineni cu viziuni nationaliste de a provoca tensiuni la granita cu Ucraina. Se organizeaza un atac asupra locurilor de dislocare a serviciului de frontiera al Ucrainei din partea teritoriului transnistrean de catre un grup armat in uniformele militarilor transnistreni. O astfel de provocare poate duce la izbucnirea unui conflict armat intre Transnistria si Ucraina”, se arata in comunicatul administratiei separatiste de la Tiraspol. Agentia rusa mai scrie ca printre locuitorii transnistreni este sesizata o adevarata ingrijorare privind un posibil conflict armat pe malurile Nistrului.

Isterie mediatica

Reactia Tiraspolulului este coroborata cu propaganda mass media ruse care a publicat zilele acestea materiale in care se reia teoria cum ca separatistii transnistreni vor fi atacati concomitent de Republica Moldova, Ucraina si Romania. Scenariul prezentat de presa rusa se bazeaza in intregime pe decizia Ucrainei de a denunta un acord pe care il avea cu Moscova, prin care Federatia Rusa putea transporta munitie si echipamente militare pe teritoriul Ucrainei, via Transnistria. in opinia presei de la Mosocova, acesta este un semn clar prin care Kievul, Bucurestiul si Chisinaul au complotat pentru a izola autoproclamata republica separatista, dar si pe militarii rusi care stationeaza acolo de mai bine de 20 de ani si nu mai au acum pe unde sa se intoarca acasa.

„In Transnistria, o fasie ingusta de-a lungul Nistrului, pacea este asigurata de misiunea de pacificatori rusi, care au legatura cu Rusia doar prin teritoriul Ucrainei sau al Moldovei. Dar Kievul a decis sa denunte acordul semnat cu Moscova, privind tranzitarea munitiilor si echipamentelor militare ruse. Ramanand fara aprovizionare, ucrainenii sunt siguri ca rusii vor pleca. Tranzitul prin Republica Moldova nu este o optiune. Chisinaul va fi bucuros daca transnistrenii incapatanati vor ramane singuri”, relateaza presa rusa. Realizatorul emisiunii merge mai departe. Si spune ca Republica Moldova ar fi fost pregatita de Vest sa atace Transnistria si ca fortele militare ale Chisinaului au fost trecute in subordinea „sediului central” din Romania. Teoria jurnalistilor rusi nu se opreste aici. Ei spun ca Transnistria este doar o mica parte din dorintele expansioniste ale Romaniei: „Autoritatile ucrainene, alungand Rusia din Transnistria, provoaca un nou razboi, deja cu participarea NATO, pe teritoriul tarii vecine, iar dupa ce Romania va acapara Transnistria, va trece la Basarabia ucraineana”. Scenariul prezentat de presa rusa vine in contextul unor declaratii tot mai dure ale liderilor separatisri de la Tiraspol. Evgheni Sevciuk, considera ca in prezent regiunea se confrunta cu cele mai serioase provocari din ultimii 20 de ani, dupa conflictul armat din 1992. In plus, autoritatile comuniste de la Tiraspol, sustin ca apropierea Republicii Moldova de NATO si amplasarea de elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei reprezinta amenintari serioase la adresa echilibrului geopolitic al zonei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *