Separatistii de la Tiraspol vor sa distraga atentia. Acuza Chisinaul de provocari

de | nov. 10, 2011 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ca de obicei, separatistii de la Tiraspol vor să distragă atenţia de la neregulile de care sunt acuzaţi, aducând în discuţie false probleme.

AtlantCa de obicei, separatistii de la Tiraspol vor să distragă atenţia de la neregulile de care sunt acuzaţi, aducând în discuţie false probleme. Recent, după ce li s-a adus în atenţie că încalcă din nou regulile în regiune, reprezentanţii separatiştilor au acuzat autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova că recurg la provocări. Comisia Unificată de Control s-a întrunit zilele acestea, la Dubăsari, într-o şedinţă extraordinară pentru a examina problema instalării posturilor neautorizate de control în apropiere de localitatea Pohrebea şi de Hidrocentrala de la Dubăsari de către structurile de la Tiraspol. Membrii CUC nu au reuşit să identifice o soluţie de compromis pe marginea acestei probleme, partea transnistreană încercând, în debutul şedinţei, să redirecţioneze tematica discuţiilor, solicitând introducerea pe agenda şedinţei chestiunea aplicaţiilor militare «ATLANT -2011» ce au fost organizate de către Ministerul Apărării al R. Moldova, la centrul de instruire din vecinătatea satului Bulboaca. Reprezentanţii autorităţilor constituţionale ale R. Moldova au calificat solicitarea Tiraspolului ca fiind nefondată, precizând că aplicaţiile s-au desfăşurat în afara Zonei de Securitate şi au fost mediatizate în permanenţă. Pe de altă parte, delegaţia separatiştilor transnistreani a refuzat să sprijine eforturile reprezentanţilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, misiunii OSCE în CUC, privind elaborarea unor decizii de compromis care prevăd lichidarea posturilor de grăniceri şi migraţionale şi evitarea pe viitor a acţiunilor care ar putea provoca tensionarea situaţiei în regiune. Reprezentanţii transnistreni în CUC au rămas pe poziţia adoptată anterior, promovând în continuare o abordare obstrucţionistă în soluţionarea incidentului de lângă s.Pohrebea, solicitând iarăşi timp pentru a efectua consultări suplimentare cu factorii de decizie de la Tiraspol pe marginea propunerilor sugerate. Membrii Comisiei Unificate de Control urmează să se întrunească în şedinţă pe 11 noiembrie.

Exerciţiul care i-a deranjat pe separatişti

KARADENIZ PRESS aminteşte că Artileria Armatei Naţionale a participat la aplicaţia de comandament şi stat major „ATLANT -2011”, desfăşurată vineri, 4 noiembrie, la Baza militară de instruire Bulboaca. După mai bine de un deceniu de la ultimele trageri de luptă, sistemele de artilerie MT-12, 2S9 „NONA” şi PM-120, dar şi tunurile de calibru mare D-20, au fost recondiţionate şi integrate într-un exerciţiu inter-arme de anvergură. În cadrul exerciţiului, organizat de Comandamentul Forţe Terestre al Armatei Naţionale, au fost implicaţi circa 300 de militari, 22 unităţi de artilerie şi 36 unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale. Militarii Armatei Naţionale au executat trageri de luptă cu toate sistemele de artilerie ale armatei, cît şi cu armamentul de infanterie şi maşinile de luptă BMD-1. Exerciţiul „ATLANT -2011” este inedit prin faptul că subunităţile de artilerie autopropulsată 2S9 „NONA” au executat trageri din poziţii acoperite şi trageri directe după o pauză de 13 ani. Subunităţile de artilerie antitanc MT-12 au executat trageri de luptă după o pauză de 10 ani, iar subunităţile de aruncătoare PM-120 au executat trageri în cadrul subunităţii după o pauză de şapte ani. Adiţional, în cadrul aplicaţiei au fost introduse patru tunuri D-20 pentru testarea prin tragere după o pauză de 13 ani.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *